Zombibi (2012)

50%
Tak co nám řekli na žánr zombie komedie Nizozemci?

Zombibi

Nizozemsko, 2012, 90 minut

 

Režie: Martijn Smits a Erwin van den Eshof

Scénář: Tijs van Marle

Hrají:

Yahya Gaier (Aziz)

Mimoun Ouled Radi (Mo)

Gigi Ravelli (Kim)

Sergio Hasselbaink (Jeffrey)

 

Na to, že jsem si stěžoval, jak jsem nějakou dobu neviděl zombie komedii, se mi jich tu poslední dobou nahromadilo docela dost. To samozřejmě ještě neznamená, že by to v každém případě byly takové komedie, které jsou opravdu zábavné a zaujmou. Z těch v poslední době se to podařilo jen pokračování skvělé hitovky „Mrtvý sníh“. Ta pořád jede i ve svém druhém díle a nic se neztrácí z toho neskutečného a brutálního humoru.

 Ten vzadu je borec.

Snímek „Zombibi“ zaujme už jen skutečností, že se jedná o horor nizozemský, kterých také moc není, anebo já se k nim alespoň nedostávám. Už z traileru je docela jasné, že to bude ujetá komedie, což je trochu škoda, přece jen mám osobně raději, když se herci tolik nepitvoří. Na druhou stranu, i to může vést k tomu, že budou vytvářeny zajímavé a skutečně zábavné scény, které vás odrovnají. „Zombibi“ tohle splňuje jen částečně.

 Babičce dnes není dobře.

Příběh začíná celkem standardně – je potřeba, aby došlo k nějaké apokalypse, která povede k tomu, že se svět bude hemžit zombie. V centru dění jsou dva budižkničemové, kteří se ocitnou ve vězení zrovna ve chvíli, když se na město cosi zřítí. A to něco má za následek, že se městem pohybují sliznaté zombie, z kterých teče nebo stříká něco zeleného. Dvojice chlapíků a někteří jejich nedobrovolní známí se tak snaží zachránit, anebo zachraňují někoho dalšího, nejlépe sexy Tess z Azizovy práce.

 Tak, kdo to dneska schytá?

Zombie jsou ve snímku trochu odolnější než kdy jindy, což je dáno patrně hlavně jejich vznikem. Proč ne, souboje pak vyznívají docela nově. Ve filmu je však spousta scén, u nichž máte pocit, že pouze natahují čas a pro samotný film nemají smysl, protože se jen snaží o to, aby to celé bylo něčím trochu ozvláštněno. Někdy se ten potřebný efekt dostavuje, někdy bohužel nikoli a „Zombibi“ se tak plácá mezi tím, že je to skvělá komedie, ale zároveň i tím, že je to podprůměrná zábava.

 Jen malou pusu...

Nakonec mi z toho vychází ten průměr, protože nějaké originální nápady tu jsou, zápletka také celkem funguje a některé gagy mají potenciál vás odrovnat. Pokud dojde na emotivnější momenty, je film v podstatě nefunkční, ale snahu nelze tvůrcům upřít, navíc vizuálně snímek dokáže překvapit. Není to skvělé, ale doporučit by se to snad i dalo, pokud nebudete podle traileru čekat příliš.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (zombie, survival, komedie)


Přidat komentář