Zlo neznámého původu (1983)

70%
Když se v domě objeví hlodavci.

Zlo neznámého původu

Of Unknown Origin

Kanada, USA, 1983, 88 minut

 

Režie: George P. Cosmatos

Scénář: Brian Taggert podle románu Chaunceyho G. Parkera III

Hrají:

Peter Weller (Bart Hughes)

Jennifer Dale (Lorrie Wells)

Lawrence Dane (Eliot Riverton)

Kenneth Welsh (James Hall)

 

Když se podíváte na obličej Petera Wellera, tak si řeknete, že tohle je člověk, který by mohl hrát pořádné magory. Sice se nejvíce proslavil rolí Robocopa, ale v tomto případě z jeho obličeje zase tolik nemáte. Snímek „Zlo neznámého původu“ mu pak nabídlo možnost ukázat, že jeho obličej je skutečně vhodný jak pro role normálních otců od rodiny, tak i pro role šílenců.

 Speciální zbraň.

Nejde o nějakou dvojroli, ale to, jak se Peter Weller tváří je dáno tím, jak se mění jeho postava. Na začátku skutečně sledujeme muže, který je milujícím otcem a manželem. Jeho žena i s chlapcem jede pryč z domu a on je zde na nějakou dobu sám. Řeklo by se super, chlap si alespoň odpočine, ale místo toho má pořádný problém. Tím problémem je hlodavec, který se v domě objevuje.

 Rešerše jsou nezbytné.

Krysa ještě není neřešitelná situace, ale po několika setkáních muže se zvířetem vám – a samozřejmě i samotnému Bartovi (Peter Weller) – dojde, že tahle krysa rozhodně není obyčejná, ale místo toho se jedná o jedno pořádné monstrum, kterého se Bart dovede jen těžko zbavit. Začíná pastičkami, ale postupně musí přitvrzovat. A když nepomůže ani deratizátor, musí se odhodlat k šílenějším a šílenějším řešením. Jinak nebude mít nárok na klid.

 Dáreček?

Snímek „Zlo neznámého původu“ má skvělou gradaci, kdy do určitého bodu si ještě můžete myslet, že to je docela sranda, že zápolení s velkým hlodavcem je vlastně komedie, ale po nějaké době už si uvědomíte, že sledujete horor, který je poměrně drsný a který se vyžívá v tom, že hlavního hrdinu staví do situace, která se jeví jako bezvýchodná, jako kdyby se člověk musel stát šílejícím subjektem, aby měl alespoň malou naději.

 A jaký!

Na první pohled se děj snímku „Zlo neznámého původu“ jeví jako příliš jednoduchý na to, aby z toho vylezlo něco skutečně pořádného, něco, co by mohlo být hororové, co by mohlo diváka celou dobu zajímat, uhranout jej, ale nakonec se ukáže, že tady měli tvůrci skutečně dobrou ruku a s tím minimem, pro co se rozhodli, vytvořili snímek, který je povedený a dovede ve vás vzbudit strach.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (zvířata)


Přidat komentář