Živí mrtví 25: Není cesty zpět

75%
S mrtvými přáteli je potřeba se rozloučit. Vrazi mohou očekávat následky. Anebo ne?

Živí mrtví 25: Není cesty zpět

Vydalo nakladatelství Crew, 2018, 299 Kč

 

Scénář: Robert Kirkman

Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

Obálka komiksu

Dvacátá pátá kniha v sérii "Živí mrtví" rozhodně není knihou, která by byla nejakčnější. Je potřeba se především vyrovnat s následky událostí, kterých jsme byli svědky v komiksu "Živí mrtví 24: Život a smrt". A že to byly události celkem zásadní, které musejí mít i zásadní následky. O tom ale přímo kniha "Živí mrtví 25: Není cesty zpět" není, protože se zaměřuje primárně na to, jak se členové komunit postaví k tomu, že Šeptači zabili několik z nich, prostě je dekapitovali a jejich hlavy narazili na kůly, aby tak vyznačili území, na které se lidé nemají dostat, protože patří Šeptačům. Jak se postavit tomu, že zmasakrovali některé vaše blízké? A jak se postavit tomu, že všichni vaši blízcí žijí? Jak se na vás budou dívat.

Ukázka z komiksu

Rick o nikoho nepřišel, tedy o nikoho skutečně blízkého. Ale lidé v osadě přišli o milované, dokonce i Michonne přišla o někoho důležitého. Rick je relativně v klidu, emoce jím tolik nebouří, ale je to on, kdo se bude muset rozhodnout. Hned zaútočit a vystavit se tak velkému nebezpečí, že budou poraženi hordou, kterou Šeptači ovládají? Anebo vyčkat s nějakou reakcí a vystavit se tomu, že problémy přijdou zvnitřku, kdy jeho vlastní lidé nebudou schopni pochopit, že nic neudělá. Tady je moc dobře vidět, jak si v předchozích dílech Robert Kirkman budoval náladu v kolonii, která teď mohla prasknout a přinést skutečně pořádné trable. Jasně, že nebudou spokojení, když jejich výzvy po okamžitém útoku zůstanou bez odezvy.

Ukázka z komiksu

Rick je mezi mlýnskými koly a sám neví, jak se rozhodnout. Překvapivě pak vyhledá o pomoc i osob, u kterých byste to nečekali, i když obálka knihy mluví celkem srozumitelným jazykem. Dochází k dalším rozhodnutím, která připravují půdu pro další dění a vy víte, že Carl rozhodně ještě musí pořádně zasáhnout do dění, protože právě zjistil, jaké to je smočit, a je z toho celý v prdeli a vlastně neví, jak se má zachovat, koho skutečně má rád a za koho by se měl postavit. Jojo, sex s námi dovede dělat divy a v mládí tuplem. Ale oni ani staří nejsou odolní, hlavně pokud se jedná o osoby mužského pohlaví. Když se krev přelije tam dolů, mozek začíná dost radikálně vynechávat. Třeba se stane i něco, co už ani Rick nedokáže zachránit. Však uvidíme.

Ukázka z komiksu

Kniha "Živí mrtví 25: Není cesty zpět" se zaměřuje především na to, co pro zombie žánr platí, ale co je přetaženo ze sociálních studií člověka a lidské skupiny. Člověk není schopen ve větší skupině dlouhodobě žít spokojeně. Prostě to nejde. Člověk vyvolává konflikty a bude je vyvolávat, protože dlouhodobá spokojenost mu prostě nesvědčí. O tom je kniha "Živí mrtví 25: Není cesty zpět" a prezentuje to velmi dobře, protože můžeme v předchozích dílech sledovat příčiny takového chování. Lidé prostě nechtějí být spokojení, chtějí se někdy nasrat, chtějí dělat bordel, chtějí řvát, protože nejsou schopni se spokojit s rutinou, která by je mohla snad i nudit. Zombie žánr je skvělou studnicí takového chování a série "Živí mrtví" je současným vrcholem žánru.

 

Hodnocení: 75 %