Warhouse (2013)

30%
Sám v jednom domě, nemůže utéct a navíc ho pořád dokola ohrožuje jedno monstrum.

Warhouse

Velká Británie, 2013, 80 minut

 

Režie: Luke Massey

Scénář: Luke Massey a Benjamin Read

Hrají:

Joseph Morgan (A. J. Budd)

Matt Ryan (Edward Sterling)

William Troughton (Fallen)

 

Natočit snímek za minimální náklady s minimálním počtem herců je výzva. Většinou se do něj pustí pouze tvůrci, kteří prostě nemají dostatek financí a volí variantu, že chtějí něco natočit. Jsou ale dva typy tvůrců, kteří tvoří tuhle podmnožinu. Jedni chtějí točit za každou cenu. Druzí chtějí točit, protože hodlají využít omezení ve svůj prospěch a mají v ruce skvělý nápad. Snímek „Warhouse“ patří do první skupiny.

 Sám a stejně je jak po rvačce.

Osobně mám rád filmy, které se odehrávají na malém prostoru a s minimem postav. Už i víme, že s jednou postavou se dá udělat dobrý film. Takových kusů je více – Já, legenda nebo The Last Man on Earth, což je variace jednoho a toho samého, tak přidám ještě „The Quiet Earth“ – a rozhodně stojí za pozornost a dovedou osamělost hrdiny využít k něčemu, co je napínavé, někdy až strhující. V případě snímku „Warhouse“ tohle jednoduše neplatí a invence se neprojevila.

 Hlavně zachovat klid.

Příběh filmu se točí kolem toho, že britský voják je zavřený v domě, z kterého z nějakého důvodu nemůže ven. Navíc ho každý den ohrožuje jakési monstrum, které mu usiluje o život. Vojáček se po souboji pokaždé dá dohromady, aby další den všechno podstoupil znovu a byl nucen prožívat svojí nejhorší noční můru pořád dokola. Je možné se z toho vůbec dostat? Film se na tuhle otázku v podstatě neptá, spíše se ptá, jaký dopad to bude mít na hrdinovu psychiku?

 Ještě, že si vzal uniformu.

Pokud jde o psychologii, je snímek celkem funkční a jsou zde momenty, které se mi osobně zamlouvaly. Je vidět, že se tvůrci o psychologii snažili primárně, což se podepsalo například na scéně se strháváním tapet, která je jednou z nejsilnější a ve filmu skutečně vyniká. Ještě jedna dvě podobné se zde najdou, ale bohužel je snímek spíše nudný a nedovede ze základního rozložení myšlenek vytěžit cokoli víc.

 Chvilka klidu.

Snímek „Warhouse“ jednoduše neuspěl, protože prostě nemá diváka čím zaujmout. Příšera není z těch, na které by se dlouho vzpomínalo a její místo ve filmu je spíše symbolické. Herec v hlavní roli film sám prostě nedovede utáhnout, na to není dost dobrý a ani zajímavý. Takže z toho nakonec vychází podprůměrný film, který už ztrácel se scénářem, což ale nikomu z tvůrců asi tolik nevadilo.

 

Hodnocení: 30 %

Hororové filmy (příšery, survival)


Přidat komentář