There Was a Little Girl (1981)

70%
Na první pohled přímočarý, ale nakonec celkem nápaditý a dobře natočený horor.

There Was a Little Girl

Itálie, USA, 1981, 92 minut

 

Režie: Ovidio G. Assonitis

Scénář: Ovidio G. Assonitis, Stephen Blakely, Roberto Gandus a Peter Shepherd

Hrají:

Patricia Mickey (Julia Sullivan)

Michael MacRae (Sam Edwards)

Dennis Robertson (Otec James)

Morgan Most (Helen)

 

Italsko-americký snímek „There Was a Little Girl“, který je znám i pod dalšími jmény, na první pohled trochu klame tělem. Vypadá jako film, který bude mít celkem přímočarý děj. A on ho vlastně nemá nijak komplikovaný, ale stejně se budete nakonec divit, co se bude dít a jak to vlastně celé bude vygradováno. Musím uznat, že se mi líbilo, jak byl snímek celkově pojat.

To byly ještě dobré časy.

U těch distribučních názvů snímku bych se ještě zastavil. Je obvyklé, že má snímek jiný název pro americkou a mezinárodní distribuci, ale u tohoto filmu je celkem zajímavé, že byl jen v USA uváděn pod dalšími třemi různými názvy. Konkrétně se jedná o „Madhouse“, „Flesh and the Beast“ a „Scared to Death“. Osobně se mi pak nejvíce líbí v titulku uvedený „There Was a Little Girl“.

Parádní scéna!

„There Was a Little Girl“ vypráví o dvou dívkách, dvojčatech, které už dospěly. Jedna je oblíbená učitelka ve škole pro neslyšící, druhá je zavřená v blázinci, kde navíc trpí nemocí, která ji deformuje. To jen proto, aby bylo možné natáčet se dvěma různými herečkami a nebylo nutné mít dvojčata anebo si pohrávat s triky, které by nemusely vypadat příliš dobře. Vlastně se mi to jako řešení líbí.

Milý kluk to byl.

Mary (ta šílená), ale zrovna těsně před narozeninami, z blázince uprchne. V dětství byla Mary (Allison Biggers) dominantní a Julia (Patricia Mickey) byla jejím otrokem – to jsou přímo Juliina slova. A tak se nebohá sestra bojí, že jí její šílené dvojče bude pronásledovat. A vlastně se moc neplete, jen je všechno trochu jinak, než jak by se na první pohled mohlo zdát. Scenáristicky to není zlé.

Ještě že strejda je vždy po ruce.

Film „There Was a Little Girl“ není zlý ani herecky a takový Dennis Robertson si svou roli očividně užíval, čímž jí dal nezapomenutelné kouzlo. A ve filmu je toho rozhodně víc. Práce s neslyšícími a využití hluchého chlapce pro nepříjemnou gradaci, dobrá práce s gore, i když ne vyloženě výjimečná, a skvělé finále, které je vizuálně velmi dobře zvládnuté ve smyslu nepříjemně temného prostředí a scény.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (slasher, vrazi)


Přidat komentář