The Visit (2015)

80%
M. Night Shyamalan je upadající značka, tak jak se mu povedl další film?

The Visit

USA, 2015, 94 minut

 

Režie: M. Night Shyamalan

Scénář: M. Night Shyamalan

Hrají:

Olivia DeJonge (Becca)

Ed Oxenbould (Tyler)

Deanna Dunagan (Nana)

Peter McRobbie (Pop Pop)

 

M. Night Shyamalan se vrací a nevrací se s nějakým rádoby epickým sci-fi nepouští se do fantasy ani do ničeho, co je pohádka z paneláku. Tohle je návrat ke kořenům, návrat do dob, kdy vidět „Šestý smysl“ znamenalo mít jeden z nejsilnějších filmových zážitků, které na vás kdy čekaly. „The Visit“ je návrat k hororu, a to na první pohled způsobem, který nikdy nemůže vyjít. Že by M. Night zabředl do bahnitých vod natrvalo?

 Maminka má trochu strach.

Jen posuďte sami. Film je točen na ruční kameru, vlastně dvě kamery, které jsou v rukou dvou dětí, jež byly matkou vyslány na nějakou dobu k prarodičům. Jakmile slyším slovo ruční kamera, začínám mít vyrážku, ale tak člověk by neměl mít až tak velké předsudky, že? Na druhou stranu, co asi bude zajímavého v domě dvou staříků? Že by nějaký duch? A tady Shyamalan neskutečně překvapuje a dovede vás přesvědčit o tom, že pořád ještě má na to, aby točil dobré věci.

 Prarodiče vypadají v pohodě.

Přiznám se, že to je hlavně díky filmu „Šestý smysl“ a také díky snímku „Vyvolený“, proč považuji Shyamalana za tolik schopného režiséra a jsem ochoten se těšit na jeho další film, i když většina jich přinese zklamání. Stále je ve mně naděje, že přijde s něčím, co bude skutečně stát za to. No, a jak to tak vypadá, tak to právě přišlo s filmem „The Visit“. I když jsou to na první pohled jen dvě děti s kamerami, to, co s nimi Shyamalan udělal, ukazuje, že to v sobě – naštěstí – pořád ještě má.

 S babčou je sranda.

Po prvních minutách si myslíte, že vás nic nepřekvapí, ale to, jakou Shyamalan dokáže vytvořit atmosféru, to je až neskutečné. Po deseti minutách budete mít pocit, že je celkem snadné si u filmu nadělat do kalhot, a to nikoli proto, že jsou zde lekačky – přece jen zde nějaké jsou, a nikoli nutně samoúčelné – ale proto, že sledujete dvě relativně nevinné bytosti, které se dostaly do světa, který nejsou schopny pochopit a v kterém nejsou schopny docenit to, co je vlastně všechno může stát. A stejně tak to neví ani divák.

 Asi moc nemá ráda světlo.

M. Night Shyamalan to dokázal a natočil film, který je důkazem toho, že v sobě nějaké schopnosti má a že má nápady, které stojí za to zfilmovat a které chcete vidět. Anebo nechcete, protože pohled na ně je místy docela tíživý. Tohle je film, který vám předvede přesně tu hororovou atmosféru, po které u hororu toužíte. A nakonec, on i ten příběh sám o sobě je skutečně zajímavý a chcete vědět, jak skončí.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (děti, found footage)


Přidat komentář