The Maze (1953)

60%
Dobrý padesátkový horor, který by skutečně měl i potenciál postrašit.

The Maze

USA, 1953, 80 minut

 

Režie: William Cameron Menzies

Scénář: Daniel B. Ullman podle románu Maurice Sandoze

Hrají:

Richard Carlson (Gerald MacTeam)

Veronica Hurst (Kitty Murray)

Katherine Emery (Edith Murray)

Michael Pate (William)

 

Bludiště je rozhodně prostředí, kde se může odehrávat celkem zajímavý horor. Tohle ukazuje i finále snímku „Osvícení“. Jasně, tam není labyrint vyloženě zásadním prvkem celého příběhu, spíš takovou třešinkou, ale když se to vezme kolem a kolem, ani ve filmu „The Maze“ to bludiště tolik času na plátně nemá a jeho chvíle přichází právě až v samotném finále.

Pěkná parta.

„The Maze“ je americký snímek, který byl natočen v roce 1953 a svezl se na vlně experimentování, které se v té době týkalo především třetího rozměru. Ano, snímek „The Maze“ byl natočen tak, aby vyvolával v lidech, kteří si nasadí speciální brýle, dojem 3D prostoru a vtažení do filmu. Ta technologie tenkrát moc nefungovala, a tak se od ní na nějakou dobu upustilo.

I na to bludiště dojde.

Snímek „The Maze“ vypráví o Skotovi Geraldovi MacTeamovi (Richard Carlson), který uteče od své snoubenky na starý rodinný hrad ve Skotsku. Není to od něj hezké, ale jakmile se za ním Kitty (Veronica Hurst) se svou tetou (Katherine Emery) vydává, zjišťují, že jeho útěk možná nebyl jen nějaký obyčejný rozmar. Na hradě se totiž děje něco velmi divného. Minimálně s ohledem k Geraldovu věku.

Ke konci dost.

Příběh filmu „The Maze“ dovede zaujmout svou mysteriózností, stejně jako nakonec dovede upoutat bizarností, která je v ději použita a která jako kdyby tam nepatřila. Jenže to nějakým záhadným způsobem funguje a na film není možné koukat jako na hororovou komedii. Tohle je horor s jedním hodně zvláštním prvkem, který ale nakonec spíš než na pohádky jako kdyby odkazoval na Lovecrafta.

A co je sakra tohle???

Z amerického filmu „The Maze“ jsou cítit padesátá léta, je v tom ta béčkovost, ale stejně tak je možné spatřit snahu dát divákovi specifický zážitek, skutečně ho přimět v kině se bát, i když ty nástroje, jaké k tomu byly použity, nemusely nutně za každou cenu uspět. Snaha zde byla, ta se počítá, ale je zde i výsledek, který stojí za pozornost a ani po více jak šedesáti letech neurazí.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (mysteriózní)


Přidat komentář