The Girl, the Body, and the Pill (1967)

60%
Herschell Gordon Lewis nám říká, že jedna pilulka je lepší než mít miminko příliš brzy.

The Girl, the Body, and the Pill

USA, 1967, 80 minut

 

Režie: Herschell Gordon Lewis

Scénář: Allison Louise Downe

Hrají:

Pamela Rhae (Marcia Barrington)

Bill Rogers (Wesley Nichols)

Valedia Hill (Irene Hunt)

Nancy Lee Noble (Randy Hunt)

 

Herschell Gordon Lewis, to nejsou jen gore filmy, ale jsou to také filmy dramatické, které se zabývají nahotou, erotikou, anebo jako v tomto případě sexuální výchovou na školách. Ano, film „The Girl, the Body, and the Pill“ je skutečně dramatem o tom, jak je možné se dívat na sexuální výchovu a jaké je možné v této oblasti mít předsudky. Herschell pak především dokazuje, že jeho záběr byl poměrně široký.

 Hlavně ať je zábava.

V hlavní roli máme učitelku Marciu (Pamela Rhae), která ve své třídě vyučuje při hodinách hygieny, i když mi bychom asi řekli v rámci občanské výchovy, něco málo ze sexuální výchovy. Pokud čekáte nějakou sexistickou komedii, tak na to zapomeňte. Učitelka se věnuje hlavně prevenci otěhotnění, což je v očích některých rodičů problém, protože to není v souladu s jejich ideály.

 Jen jednu pilulku.

Vzhledem k tomu, že nelibost rodičů je vždy silnější než smysluplnost konání, tak musí dojít k tomu, že se učitelka stáhne a sexuální výchovu učí zájemce u sebe doma. Opět ve vší početnosti, což je vzhledem k pozdějším Herschellovým filmům trochu překvapivé. Ale on tady skutečně dává důraz na dramatickou linku a vytváří tak vlastně instruktážní film s příběhem.

 Frajer, nebo násilník?

To se mu nakonec v rámci možností daří. Samozřejmě, že se ale musíme smířit se špatnými hereckými výkony, které film stahují. Jsou to prostě herci, kteří nedovedou správně vyjádřit emoce. Ale daří se vytvářet základní příběh, kde nejde jen o samotnou instruktáž a snahu ukázat, že má smysl vyučovat děti o sexuální výchově, ale jsou zde i vztahy, které jsou smysluplné a motivace, které nejdou úplně mimo.

 Uvaděč.

„The Girl, the Body, and the Pill“ rozhodně nepatří k jeho nejzapamatovatelnějším filmům, respektive mezi ostatními filmy celkem snadno zapadne, ale je natočen Herschellovým stylem, který je možná až překvapivě cudný, ale docela sedí k jeho prvním filmům, kdy se zabýval nudismem. Líbí se mi, že se snaží prezentovat témata, která se v té době a možná i dnes jeví jako problematická, ale on na ně má jasný názor, za nímž si stojí.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (béčka, děti)


Přidat komentář