Syn temnoty (2019)

50%
Když ji místo malého Kal-ela přistál pořádný mimozemský šmejd.

Syn temnoty

Brightburn

USA, 2019, 90 minut

 

Režie: David Yarovesky

Scénář: Brian Gunn a Mark Gunn

Hrají:

Elizabeth Banks (Tori Breyer)

David Denman (Kyle Breyer)

Jackson A. Dunn (Brandon Breyer)

Abraham Clinkscales (Royce)

 

Co by se stalo, kdyby Superman místo toho, že přistál na území Spojených států, přistál v Sovětském svazu? Tohle je otázka, kterou si komiksoví tvůrci položili a zpracovali. Filmoví tvůrci, konkrétně scenáristé bratranci Gunnové, si položili trochu jinou otázku: Jak by to dopadlo, kdyby se z malého dítěte, jehož přinesla vesmírná raketa, nevyklubal ochránce, ale pěkný šmejd, který bude ničit?

Pěkná maska.

A o tomhle je „Syn temnoty“. Je to snímek o zlém Supermanovi, jehož schopnosti se začínají projevovat už ve dvanácti letech. A není to nic jiného. Je to jen superhrdinská variace na horory s démonickým dítětem. Ne, ten nápad opravdu není tak originální, jak se distributor snažil sdělit. V anotaci se totiž píše: V „Synovi temnoty“ přináší vizionářský tvůrce „Strážců galaxie“ a „The Belko Experiment“ děsivý zvrat a nový radikální žánr: superhrdinský horor.

Zajímavé oči.

Ne opravdu to není tak nové a je nutné připomenout, že James Gunn se na snímku „Syn temnoty“ podílel jen producentsky, podle všeho nikoli kreativně. Ale tak známe marketingová prohlášení, která se mnohdy jen snaží parazitovat na známých jménech. A James Gunn si to jméno udělal, i když to už skoro vypadalo, že pár jeho starých vtipů mu zářnou budoucnost zase zničí.

Tohle nebude normální pláč.

Film „Syn temnoty“ je takovým žánrovým standardem, kdy dostanete to, co očekáváte. Matku (Elizabeth Banks), jež bude milovat svoje dítě snad až do konce, ať už udělá cokoli. Otce (David Denman), který bude mnohem podezřívavější, což by se mu nemuselo vyplatit. A synka (Jackson A. Dunn), kterému to šmejdství rovnou kouká z úst. A to ještě ani pořádně nevíme, jaké schopnosti se u něj všechny projeví.

Superhrdina?

Americký snímek „Syn temnoty“ se tváří jako něco velmi originálního, ale spojení superhrdinského a hororu až tak nové není. Mimochodem plakát mi trochu evokoval komiks „The Cape“ podle Joea Hilla. Na snímku „Syn temnoty“ je pěkné, že je celkem pořádně drsný, což je fajn, neboť gore, jež se zde objeví, je na skvělé úrovni. Tady se tvůrcům musí nechat, že se snažili.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (vrazi, mimozemšťani, děti)


Přidat komentář