Spider-Man: Kravenův poslední lov

80%
Jsou klasická komiksová díla a pak jsou ještě ta klasičtější. "Spider-Man: Kravenův poslední lov" patří mezi nejklasičtější příběhy Spider-Mana.

 

Spider-Man: Kravenův poslední lov

Vydalo nakladatelství Crew, 2009, 369 Kč

 

Scénář: John M. DeMatteis

Kresba: Mike Zeck

 

Některé příběhy superhrdiny Spider-Mana prostě zapadly, jiné se staly naprosto klasickými. Spider-Man už má za sebou několik stovek sešitů. Série „Amazing Spider-Man“ se blíží ke svému sedmistému dílu, a to ani nemluvím o dalších sériích, které vznikaly okolo klasické série. Některé série se však provázaly a právě dnes recenzovaný komiks „Spider-Man: Kravenův poslední lov“ je ukázkou toho, jak je svět komiksu komerční a jak se na jednom příběhu dá vydělat o něco víc.

Obálka českého vydání komiksu Spider-Man: Kravenův poslední lov.

První a čtvrtá kapitola „Spider-Man: Kravenův poslední lov“ vyšla původně v sérii „Web of Spider-Man“, druhý a pátý díl v sérii „Amazing Spider-Man“ a třetí a poslední díl v sérii „Spectacular Spider-Man“. Proč? Jednoduše proto, že série „Web of Spider-Man“ a „Spectaculars Spider-Man“ potřebovaly trochu podpořit v prodejích, což by se tímhle krokem mohlo povést. Není na tom nic zvláštního. V komiksovém světě se to děje pořád. Dnešní Marvel a DC jsou plné crossoverů a přesahů příběhů do různých sérií. Pokud chcete mít příběh kompletní, musíte si koupit i sešity, které byste jinak nekoupili. Marketingově velmi chytré, ale člověk si nemůže pomoct a chápe to jako zneužívání zákazníka a jeho důvěry a touhy po příbězích.

Ukázka z českého vydání komiksu Spider-Man: Kravenův poslední lov.

„Spider-Man: Kravenův poslední lov“ není prvním komiksem z edice „Legendy Marvelu“, kterou vydává nakladatelství Crew. Ještě před ní (v roce 2006) vyšel komiks „Spider-Man: Utrpení“, ale vzhledem k tomu, že dějově je „Spider-Man: Kravenův poslední lov“ chronologicky první, vezmu to tak i v případě zveřejnění článků. „Spider-Man: Kravenův poslední lov“ nepatří mezi legendy Marvelu zbůhdarma. J. M. DeMatteis, který má na svědomí kromě příběhů Spider-Mana například také u nás vydaný komiks „Dříve známí jako Liga spravedlnosti“, vytvořil příběh, který je pro stěnoleza netypický, především pak svou atmosférou.

Ukázka z českého vydání komiksu Spider-Man: Kravenův poslední lov.

Spider-Man v příběhu potkává protivníka, s kterým se již utkal a vyhrál. Právě to je ten problém. Neměl vyhrát. Kraven Lovec je člověk, který se zvířaty neprohrává. Nemůže přece prohrát s obyčejným pavoukem. Musí získat zpátky svojí čest. Tak začíná lov na Spider-Mana, lov, který záhy končí. Příběh je velmi odlišný od klasického Spideyho, protože to, co sledujeme, je tak trochu Poe, tak trochu King, ale hlavně je to silné psychologické drama, kdy v hlavní roli je vyšinutý člověk. Kraven není v pořádku a poslouchat jeho proslovy, v nichž se z Pavouka vlastně stává to, co položilo Rusko do kolen, je skutečně ukázkou toho, jak by měl správný záporák, který už to prostě nezvládá, vypadat.

Ukázka z českého vydání komiksu Spider-Man: Kravenův poslední lov.

Kresba je dobrá, je propracovaná, ale myslím, že to není něco, co by výrazně nadchlo. Spider-Man vypadá na některých panelech dost unylý, Mary Jane je nejméně sexy, jak jsem ji kdy viděl, o Kravenovi ale mohu říct, že Zeckovi prostě seděl. Nemám moc rád Spider-Manův černý kostým, navíc bez znalosti mytologie vlastně člověk ani nepochopí, proč ho na sobě má, když většinou poletuje ulicemi New Yorku ve svém červenomodrém. Více se dozvíte v omnibusu „Tajemné války hrdinů Marvelu“. „Spider-Man: Kravenův poslední lov“ je rozhodně jedním ze spider-manovských komiksů, u kterých jsem rád, že vyšly u nás. Jeho atmosféra a styl jsou natolik jiné, že prostě musí nadchnout.

 

Hodnocení: 80%