She sha shou (1974)

70%
Ovládat hady může být hodně nebezpečné.

She sha shou

Hong Kong, 1974, 99 minut

 

Režie: Chih-Hung Kuei

Scénář: Kuang Ni

Hrají:

Kwok-Leung Gan ('Keto' Chen Chih-Hung)

Lin Lin Li (Hsiu Chuan)

Chun Chen (Hu Pao-Chun)

 

„The Killer Snakes“ je název, který možná prozrazuje trochu moc, ono čínské „She sha shou“ je tak hezky obestřeno tajemstvím. Ale zároveň ani ten anglický název nedokáže prozradit všechny nuance tohoto snímku, který je rozhodně o něčem víc než jen o tom, že máme v centru dění hady, kteří budou hodně zlí na lidi. Ne, tohle je snímek hlavně o tom, jaké zrůdy jsou vlastně lidé.

 O čem to asi bude?

V hlavním dění máme nejprve chlapce, který rozhodně neměl jednoduché dětství. Hodně se na něm podepsalo, že byl šikanován, bit, no prostě to neměl snadné, a když to nemáte jednoduché, velmi často to zanechá na vaší psychice stopy. Někdy výraznější, někdy méně výrazné. Jak se ukáže, tak v případě hlavního „hrdiny“ se skutečně jedná o výraznější problémy.

 Tentokrát ji svázal lanem.

Jenže Keto není úplně obyčejný člověkem. Za ty roky, kdy byl neustále napadán a bylo mu ubližováno, se u něj vyvinula anebo prostě jen projevila zajímavá schopnost – může promlouvat k hadům, respektive s nimi komunikovat a nabádat je k tomu, co konkrétně mají udělat. A ano, Keto si bude chtít svou zlobu vybít především na ženách, aby to bylo i pro mužské publikum zajímavé. Anebo hlavně pro mužské.

 Opravdu ji miloval.

Snímek „She sha shou“ se vyznačuje velmi nápaditými scénami, pokud jde o hady a jejich interakci s lidmi, nemluvě o tom, že těch hadů je hodně a jsou jich různé druhy. Právě ale v práci s nimi se ukazuje silná stránka filmu, protože všechny scény vypadají uvěřitelně a vám z nich běhá mráz po zádech. Přitom ale není film nutně jen krvavý, sem tam tu jde i o emoce. No, rozhodně byste tomu snímku neřekli už více jak čtyřicet let.

 Hady měl také rád.

I přes první dojmy, kdy si myslíte, že půjde hlavně o mučení, nakonec zjistíte, že ona tu bude i nějaká ta romantická rovina, takže se snímek tak trochu zmítá mezi žánry. Pokud ale máte rádi extrémnější filmy, tak vám hongkongské „She sha shou“ rozhodně má co nabídnout. Scény s hady jsou skutečně neuvěřitelné a i v dnešní době jen těžko překonatelné. A navíc to má i příběh!

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (béčka, mučení, zvířata)


Přidat komentář