Proie (2010)

50%
Lov, který všem zúčastněným změní život.

Proie

Francie, 2010, 90 minut

 

Režie: Antoine Blossier

Scénář: Antoine Blossier, Erich Vogel

Hrají:

Grégoire Colin (Nathan)

François Levantal (Nicolas)

Fred Ulysse (Eric)

Joseph Malerba (David)

 

Někteří lidé mají rádi lov. Přiznám se, že úplně nechápu proč. Jasně, je jedna věc lovit zvěř, když potřebujete jíst, to je přirozené, to dělá každé zvíře, ale lovit prstě jen pro zábavu, to mi přijde ubohé. Skoro to vypadá, že postavy, které se zde setkávají, je to rodinné setkání, chtějí lovit pro zábavu, ale nakonec má celá „hra“ dopadnout trochu jinak. Jsou zde neočekávané okolnosti.

 Zabili ho?

Když jdete na lov, vybírejte si, s kým vlastně jdete. Pokud se rozhodnete, že s rodinou, pořád je přece jen vhodné přemýšlet o tom, jestli je to dobrý nápad a jestli jsou vztahy mezi všemi zúčastněnými natolik dobré, aby se nemohlo něco opravdu zlého posrat. V tomhle případě se to stane, protože lov rozhodně neprobíhá podle představ nikoho ze zúčastněných. Možná ani zvířat.

 Neloví sami sebe?

Vypadá to na obyčejný lov na divočáka, jen kdyby ten divočák nebyl celkem velký. A také se mu moc nechtělo umřít. Na tomhle divočákovi je totiž něco hodně divného. Že by se jednalo o krvelačnou bestii? Anebo je pes zakopaný ještě trochu někde jinde a horor se skrývá na jiném místě, odkud přichází neočekávaný, ale zato pořád v takové dávce, která je velmi výživná.

 Je si jistý, že přežije?

„Proie“ je snímek, jenž můžete najít v distribuci také jako „La traque“, v té mezinárodní případně jako „Prey“. Je to snímek, který si dovede hrát s atmosférou a s nejistotou, která se skrývá v lesích a vysoké trávě, kde není pořádně vidět na krok. Tohle jsou prvky, které by vás měly dostat, prvky, které jsou na první pohled silné. Ale s postupem příběhu atmosféra už nestačí.

 Kukuřice je jako bludiště.

Atmosféra je velkou část filmu dobrá, ale ukazuje se, že „Proie“ dovede zklamat po stránce příběhu, který prostě není tak silný, aby povedenou atmosféru dokázal podpořit. A tak je to skoro jako film, který je převlečenou nudou. Dobře převlečenou, že mu i chvíli budete věřit, že je to skutečně dobrý horor. Ale ono se nakonec ukáže, že se jedná o horor spíše průměrný. Dost průměrný.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (zvířata, vrazi)


Přidat komentář