Preservation (2014)

40%
Jeden výlet do lesa je ovlivní navždy.

Preservation

USA, 2014, 90 minut

 

Režie: Christopher Denham

Scénář: Christopher Denham

Hrají:

Wrenn Schmidt (Wit Neary)

Pablo Schreiber (Sean Neary)

Aaron Staton (Mike Neary)

Cody Saintgnue (Jack)

 

Trojice mladých lidí se rozhodne, že je potřeba vyrazit na společný výlet do lesa. Když se tohle řekne, tak máte pocit, že jediné, v čem se výchozí zápletka podobných filmů liší, je v tom, kolik lidí se rozhodlo na podobnou cestu vydat, kde se to odehrává, a jestli nakonec dojedou do nějaké chaty anebo budou jen utíkat lesem. V případě snímku „Preservation“ se jedná spíše o variantu druhou.

 ťukneme si na to.

Když si snímek „Preservation“ pustíte, už jen čekáte, co se asi v tom lese bude schovávat. Je to hlavní motor celého filmu, protože když to nebude nic zajímavého, nebude vás to bavit. A udělat v lesním hororu ještě něco zajímavého je skutečně těžké. Tvůrci filmu „Preservation“ právě tuhle skutečnost potvrdili, protože ani oni se svou myšlenkou nějak moc nezazářili a přinesli jen další survival.

 Vystřelí i na živý cíl?

Trojice, která výletuje v lese, je manželská dvojice a bratr manžela. Asi mají spolu dobrý vztah, když jedou na takovou společnou dovolenou, ale velmi brzy se stane, že to mezi nimi začne skřípat. Jsou zde nějaké křivdy, podivné chování svobodného z bratrů, což vede k tomu, že vzájemná důvěra bere hodně rychle za své. Hlavně ve chvíli, kdy se probudí a svoje věci mají pryč.

 Kdo s koho?

I když je nejprve obviněn Sean, nakonec se ukazuje, že to bude všechno trochu jinak a že pravda bude jednoduše v tom, že nejsou sami v lese, že je zde ještě někdo, kdo v oblasti žije, nebo tudy jen prochází, a jde mu o to, aby si noví návštěvníci prožili skutečně drsné momenty. Místy se to daří, a takové zašívání si vlastní hlavy je velmi dobrý nápad, navíc velmi dobře natočený.

 Opravdu vyhrála?

Jedna dobrá scéna bohužel nedělá skvělý film, a vy budete mít při sledování snímku „Preservation“ pocit, že sledujete něco, co si bere základní pravidlo survival žánru a... a to je vlastně všechno. Nepřináší naprosto nic nového. Sledujete jen to, co jste mohli sledovat mnohokrát. V tomhle ohledu je rozhodně lepší a mnohem intenzívnější Jezero smrti, které má podobné východisko, ale dovede na vás zapůsobit neskutečně silně.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (mučení, survival, vrazi)


Přidat komentář