Popis děje - Ju-On 1 a 2

Několikrát jsem na internetu četl, že děj Ju-Onu je poměrně těžký k pochopení, protože jednotlivé kapitoly se odehrávají v různých časových rovinách a mnohdy je od sebe dokonce dělí několik let, což může některé diváky odradit. Takže mě napadlo, napsat takový průvodce po dvou prvních dílech této série, které jsou vzájemně propojeny. Takže pokud neradi čtete, co ve filmu uvidíte, raději tento článek vynechejte. Obsahuje poměrně obsáhlý popis děje s chronologickým shrnutím.

   Filmy jsou děleny do kapitol, které nejsou řazeny dokonale chronologicky, čímž do děje vnášejí trochu zmatek, který může být někdy trochu na obtíž. Každá kapitola nese jméno jedné osoby, která v ní vystupuje a která většinou končí poměrně špatně. Tak se rovnou pusťme do popisu jednotlivých kapitol, ale nezapomeňte, že jsem spojil děj obou filmů dohromady. Důvod je jednoduchý a pokud vás zajímá, přečtěte si recenzi na Ju-On 2.

Kapitola 1 - Toshio
   První se nazývá Toshio a to je přesně ten chlapeček, který vydává ony děsivé kočičí skřeky, což nám předvede nesčetněkrát. A to, co se zde stane, se v sérii ještě párkrát opakuje. Do prokletého domu, o němž ještě nevíme, že je prokletý, ale něco tušíme, přichází učitel Shunsuke Kobayashi, neboť Toshio nechodí do školy a nikdo se nemůže spojit s jeho rodiči. No, jak by také mohl… Důležitou postavou je Shunsukeho těhotná žena Manami. Spolu s ní je dobré, no dobré… si zapamatovat telefonní budku před domem, kde se odehraje jedna z nejvíce šokujících scén celého filmu, vlastně obou filmů. Shunsuke najde doma pouze chlapce, celého potlučeného, a rozhodne se, že počká na rodiče. Kapitola končí poměrně známou scénou, kdy nic netušící učitel hledí z okna, snad hledá onu mňoukající kočku, když kamera zabere chlapce za ním a my zjistíme, že to on vydává kočičí jekot.

Kapitola 2 - Yuki
   Tato část zatím v časové posloupnosti sedí, neboť se odehrává o pár let později. Jsme v pokoji domu, kde Shunsuke Kobayashi čekal na Toshiovy rodiče, ale nájemníci jsou noví. V pokoji v poschodí máme dvě dívky, které se spolu učí a matka jim zatím před odchodem přinese nějaké to občerstvení. Jedna z dívek je právě Yuki, která doučuje svou kamarádku Kannu. Kanna zde žije, Yuki je jen na návštěvě. Od děvčat se dovídáme, že Kannin bratr Tsuyoshi, pokud jste četli článek o prvním Ju-Onu, něco vám tohle jméno řekne, si našel dívku Mizuho. Zatím si zapamatujeme jen toto. Kanna odchází a Yuki zůstává v pokoji sama. Je trochu znepokojená, neboť slyší podivné zvuky, které ostatní neslyší. Chce je zahnat discmanem, ale to nepomůže, a tak se snaží najít zdroj hluku. A následuje další známá scéna, kdy dívka prohledává ztemnělou půdu, kam je posléze vtažena. Odchází i Tsuyoshi, vlastně odjíždí na kole, a dům zůstává prázdný.

Kapitola 3 - Mizuho
   Mizuho je přesně Tsuyoshiho nová dívka, zatím chronologie kapitol zachována. Pokud jste viděli Kill Bill, tak herečka, která Mizuho ztvárnila, je tou dívčinou, co se proti Umě Thurman oháněla dlouhým řetězem zakončeným koulí s bodci. Mizuho čeká před školou na Tsuyoshiho, jenže školnice už chce zavírat. Mizuho jí vysvětlí, že její kluk musí být ještě někde uvnitř, protože venku stojí jeho kolo. Žena jí zavede do sborovny a rozhlasem ohlásí, že se tam má Tsuyoshi také dostavit. Sama jde pak prohledat školu a dívku nechává v místnosti osamocenou. Mohlo by se zdát, že dívce se nemůže nic stát, ale v předchozí kapitole byla zmínka o tom, že Mizuho navštívila Tsuyoshiho domov, takže má také bohužel smůlu. Tato kapitola má jasnou návaznost na krátký segment 4444444444 (více informací v recenzi na první Ju-On), kde Tsuyoshi přišel k vyzvánějícímu mobilu, na jehož displeji se zobrazovalo toto číslo. Mizuho našla telefon poblíž chlapcova kola, kam se poděl chlapec je záhadou, ale je jasné, že v tom měl prsty malý Toshio se svým kočičím skřekem. Tento malý uličník se postará i o Mizuho, která se s ním seznámí v další pěkné lekačce. Když je pod stolem a chce sáhnout na desku stolu pro vyzvánějící telefon, dotkne se místo toho Toshiovy nohy. Monotónní zvuk mobilu doslova přivádí k šílenství a umocňuje tak atmosféru. Ju-On, a je to ve všech filmech, má poměrně dlouhé strašidelné sekvence, kdy víme, že má k něčemu dojít, ale jsou protahovány co nejvíce, aby strach netrval pouze chvilkově, ale sžíral nás mnohem déle.

Kapitola 4 - Kanna
   Kanna je kamarádka již zesnulé Yuki, kterou mrtvá doučovala. Stále zachován proud času. V druhé kapitole jsme mohli zaslechnout, že Kanna chtěla s kamarádkou jít krmit králíčky, což nám také něco říká a pokud ne, stačí v článku o Ju-On vyhledat slovo Katasumi. Do děje nám poprvé vstupuje policie, která se sešla nad mrtvolou dívky, jež má v sobě mrtvého králíčka. Vše pod plachtou, Shimizu nehodlá ukazovat detaily. Zatím. Stejně tak nám neukazuje čelist, která byla na místě činu nalezena. Víc policie neví, žádné důkazy nejsou. Vracíme se do prokletého domu – tak mě napadlo, nastěhoval by se do něj někdo po tom, co se tam tyhle horory natáčely? – za matkou Kanny, která se zrovna vrátila domů. Někdo volá a když matka telefonuje, jedno její dítě se vrátí, ale zatím nevíme, no my vlastně tušíme, že je to Kanna, ale dejme tomu, že nevíme, kdo to je. Matka také ne. A zase je tu delší scéna, kdy je na podlaze krev, ale Kanna je k nám zády, také celá od krve, a hodnou chvíli trvá, než se otočí. Napětí se stupňuje, my čekáme, co asi uvidíme, i když jisté ponětí máme, pokud si dáme do spojitosti místo činu, tedy králičí kotce, kde byla nalezena urvaná spodní čelist. Bohužel závěr kapitoly je zprzněn odporným počítačovým efektem.

Kapitola 5 - Kayako
Po kapitolách Toshio, Yuki, Mizuho a Kanna následuje sekvence s názvem Kayako, která je společná pro Ju-On i Ju-On 2. Kayako je přesně ta žena, která svou nenávistí, jíž projevila při umírání, proklela dům, kde žila. V této kapitole se dovídáme, jak se vlastně stalo, že zemřela a kdo za to mohl. Sekvence Kayako je vlastně přímým pokračováním kapitoly Toshio, takže poprvé skok zpět do minulosti. Jsme v domě spolu s chlapcem Toshiem a učitelem Kobayashim. Kobayashi dál čeká na rodiče, když na zemi najde roztrhanou fotografii. Rekvizita, která prochází celou sérií. Je na ní vyfocena rodina – muž (Saeki), žena (Kayako), syn (Toshio) – ale když se dílky složí, chybí ještě jeden s obličejem ženy. Ze skládání učitele vytrhne mňoukání, které vychází z nějaké místnosti v domě. Kobayashi se dostává do koupelny, kde v krátkém problesknutí spatří své ruce od krve a chlupů a sám stojí nad kočičí mrtvolou. Nic si z této vidiny nedělá a vrací se do obýváku, kde už však Toshio není. Vydá se ho hledat do patra, tam ho skutečně najde nad obrázky, které kreslí. Nějaká síla však táhne Kobayashiho do vedlejšího pokoje, který býval pokojem Toshiovy matky Kayako. Tohle je přesně ten pokoj se skříní, z níž se dá jít na půdu. Zde najde ženské hlavy odstříhané hned z několika fotografií. Ale objeví i mnohem důležitější věc. Deník. Do něho Kayako zaznamenala svou šílenou lásku právě ke Kobayashimu. A učitel zde nalézá i její zkrvavené tělo zabalené do igelitu. Zděšen i s Toshiem utíká, ale v tom mu začne zvonit telefon. A na drátě není nikdo jiný než ten, kdo z žárlivosti zavraždil svou ženu, kočku a vlastně i chlapce. Takeo Saeki, manžel Kayako a otec Toshia, volá z telefonní budky před Kobayashiovým domem. Takeo se pomstil, a jak říká, vyměnili si s učitelem role otců. Kobayashi se stal otcem Toshia a Takeo otcem učitelovy nenarozené holčičky. Záběr na telefonní budku se zkrvavenými skly, kde stojí Takeo, volá a v rukou drží nevyvinutý plod, je skutečně hrůzná. Kobayashi je zdrcen, ale jeho utrpení nekončí, neboť si pro něj přichází jeho láska. Chvíle, kdy Kayako po rukou schází schody, je další geniálně děsivou scénou, která je dotažena ještě k dokonalosti v následujících filmech, kdy je její pohyb jaksi trhaný. Kapitola končí Takeovým odchodem od telefonní budky, kdy pytlem, v němž je „cosi“, mlátí o zem. I jeho si Kayako najde.

Kapitola 6 - Kyoko
   Šestá kapitola, pokud se díváme na Ju-On, a druhá jestliže sledujeme Ju-On 2. V prvním díle se nejedná o žádnou děsivou sekvenci, pouze se seznamujeme se dvěma postavami. Sourozenci Kyoko a Tatsuyou. Pro jistotu: první jméno je ženské a druhé mužské. Tato kapitola navazuje na kapitolu Kanna, neboť se odehrává poté, co z domu zmizel nejen Tsuyoshi, ale i Kanna a jejich matka. Tatsuya vede realitní kancelář a mimo jiné chce prodat i prokletý dům, o který ovšem nikdo nemá zájem. Jde ho spolu s Kyoko navštívit, ale jeho sestra má hned před brankou špatný pocit, který se v domě umocní. Bratrovi navrhne, aby každému novému nájemníkovi dal napít saké, které odhalí duchy. Pokud má pro zájemce saké odpornou chuť, nemá mu Tatsuya dům prodávat. Ju-On končí tím, že dům je pronajat novým majitelům. Ve dvojce je tato kapitola delší. Do děje přichází Tatsuyův syn Nobuyuki. Ten žije s otcem v bytě číslo 205, což je přesně ten byt, kde kdysi přebýval profesor Kobayashi se svou těhotnou ženou a kde také Saeki Takeo ženu zabil a vyrval z jejího lůna nenarozený plod. Tento čin zrodil novou kletbu a její první kroky pocítí právě Nobuyuki. Kyoko zatím zjistila nějaké informace o smrtích, které se odehrály v prokletém domě, a nechává dokumenty o nich bratrovi v kanceláři. Sama zatím jde do bytu za Nobuyukim, protože ji o to bratr požádal. Tatsuya se z dokumentů dovídá o hrůzném činu, který se kdysi odehrál v jeho bytě, ale to už se v čísle 205 stanou další děsivé události, při nichž Kyoko upadá to transu.

Kapitola 7 - Tatsuya
   Kapitola začíná další smrtí v prokletém domě, i když tento způsob je skutečně jedinečný. Pánví přes hlavu. Pokud máte hodně černý smysl pro humor, tohle vás pobaví. Muž a žena, žena vraždí, jsou nová dvojice, která dům obývá, přesně ti, jimž ho Tatsuya prodal. Vracíme se ale k Tatsuyovi samotnému, který je v domě svých rodičů, kde jeho sestra sedí zavřená v pokoji, nemluví, nepohybuje se, nereaguje. Jeho syn, který je tam také, na tom není o nic lépe, ale alespoň chodí. Tatsuya po rozmluvě s rodiči odjíždí do prokletého domu, aby si promluvil s jeho novými nájemníky. Mezitím má telefon z kanceláře, kde na něj údajně čeká jeho sestra, která je stále zavřená v pokoji. Tatsuya nechápe a tak zavěsí. Sekretářka, která mu volala nakonec zjistí, že Kyoko v kanceláři není. Tatsuya odjíždí do domu, kde mu otevírá žena, manžel nikde. Rodiče, kteří zatím hlídají Kyoko umírají v důsledku toho, co uvidí. Ani Tatsuya na tom není lépe, neboť se setkává s Toshiem i jeho matkou. Jediný, kdo zatím přežívá, je Nobuyuki.

Kapitola 8 - Kamio
   Děj se odehrává měsíc po sedmé kapitole a znovu se vracíme k policii. Poprvé jsme se s ní setkali v kapitole Kanna, kde trojice detektivů – Yoshikawa, Kamio a Iizuka – pracovala na případu dívky nalezené u králíčků. Yoshikawa zatím zešílel, takže se k němu jeho bývalí parťáci, kteří ho chtějí navštívit, nedostanou, neboť je Yoshikawova manželka nepustí. Detektivy dále sledujeme do jejich auta, kde pozorují Nobuyukiho. Naposledy se s nimi shledáme na stanici, kde se probírají fotkami manželů, kteří naposledy bydleli v prokletém domě (žena s pánví) a uvědomují si, jak se žena změnila, jako kdyby se proměňovala v Kayako, nenasytného ducha mrtvé ženy. Bohužel policie naplatí ani na duchy, a tak si Kayako přichází nejen pro Kamia, po němž je kapitola pojmenována, ale i pro Yoshikawu a jeho ženu.

Kapitola 9 - Nobuyuki
   Ještě zbývá zúčtovat s nevinným chlapcem Nobuyukim. Hoch je ve škole, zamlklý a ostatní kluci ho nemají rádi, ale co na tom záleží, když si pro něj má přijít Kayako. A udělá to s plnou parádou. Nejen, že běhá po čtyřech a objevuje se za každým rohem, ale zároveň je zde nesčíslněkrát, což se doslova démonicky projevuje škrabáním nehtů o sklo a „krkáním“ ve sboru venku na hřišti za deště. Tohle si ten nebohý chlapec nezasloužil.

Kapitola 10 - Saori
   A máme zde poslední kapitolku, kde stojíme před prokletým domem s cedulí „Na prodej“ a posloucháme dívčí hlasy – jeden z nich patří Saori – jak spolu debatují. Pak ovšem najednou děvčata uslyší nějaký podivný zvuk a film končí. Tato událost se odehrála o několik let později, jak se dovídáme ve třetím pokračování Ju-Onu.

I přes popis děje myslím, že je docela složité se v něm orientovat, takže pro úplnost chronologický sled událostí:
   1) Saeki Takeo ve svém domě zabíjí svou ženu Kayako, syna Toshia i kočku, čímž vzniká proletí
   2) Učitel Kobayashi přichází do domu, zjišťuje hrůznou pravdu a Saeki ho připravuje o ženu i o nenarozené dítě, k tomuto činu dojde v bytě číslo 205, kde se zrodí druhá kletba
   3) Kobayashi i Saeki umírají jako první oběti pomstychtivé Kayako
   4) Do domu se nastěhovala rodina Murakami – matka Noriko, dcera Kanna a syn Tsuyoshi
   5) Kanna má kamarádku Yuki, která jako další v domě umírá, neboť zůstala v pokoji sama
   6) Tsuyoshi zmizel, hledá ho jeho dívka Mizuho, kterou dostane Toshio
   7) Detektivové Yoshikawa, Kamio a Iizuka pracují na případu mrtvé dívky od králíků, kde objevili lidskou čelist
   8) Čelist patří Kanně, která se vrací domu a děsí svou matku, obě mizí
   9) Dům nemá majitele a má ho ve svém katalogu Suzuki Reality, jež vlastní Tatsuya Suziki, který jde dům obhlédnout se svou sestrou Kyoko
   10) Tatsuya žije v bytě číslo 205 se synem Nobuyukim
   11) Prokletý dům má nové majitele Yoshimi a Hiroshiho Kitadovi 
  12) Nobuyuki je v bytě 205 napaden kletbou, ale ne natolik, aby zemřel, pouze je mu ukázáno, co se stalo
   13) Kyoko navštěvuje Nobuyukiho a sama upadá do transu z toho, co jí je dhaleno
   14) Yoshimi v prokletém domě zabíjí pánví své manžela
   15) Kyoko, stále mimo, je i s Nobuyukim u svých rodičů Taijiho a Fumi
   16) Tatsuya navštěvuje prokletý dům, otevírá mu Yoshimi
   17) Taiji i Fumi jsou zabyti kletbou, což je považováno za sebevraždu, Kyoko zmizí a jediný, kdo přežívá je Nobuyuki
   18) V prokletém domě umírá Tatsuya, neboť Yoshimi je se převtělila v Kayako
   19) Detektivové Kamio a Iizuka navštěvují třetího detektiva Yoshikawu, který zešílel
   20) Kamio umírá, protože si ho Kayako našla i na policejní stanici, osud Iizuky nejasný, nevím, jestli zemřel nebo ne
   21) Kayako přichází i za šíleným detektivem Yoshikawou a jeho ženou
   22) Nobuyuki je pronásledován Kayako po škole, kde ho nakonec lapí snad stovka jejích duchů
   23) Prokletý dům je na prodej, ale uvnitř jsou slyšet hlasy dívek, jednou z nich Saori, zaslechnou podivné zvuky
   A tady končí příběh prvních dvou filmů. Doufám, že jsem pomohl nějakým lidem, kterým děj nedával mnoho smyslu.

Hororové filmy (duchové, děti)


Přidat komentář