Mun ching sap daai huk ying (1994)

70%
Také v Hong Kongu dokážou spojovat žánry jako málokde v Evropě nebo v Americe.

Mun ching sap daai huk ying

Hong Kong, 1994, 88 minut

 

Režie: Bosco Lam

Scénář: Bing Cheuk

Hrají:

Julie Lee (Ki Dan-Fung)

Lawrence Ng (Yeung Naai Miu)

Elvis Tsui (Win Chung-Lung)

Kwong Leung Wong (Got Siu-Tai)

 

Já jsem si myslel, že Japonci jsou docela blázni a že dokáží do filmu dát skutečně skoro všechno a ono to bude fungovat, ať už to bude ujeté, jak chce. Ale oni Číňané si s nimi nemají moc co vytýkat. Snímek „Mun ching sap daai huk ying“, který bude západním divákům známější spíše jako „Chinese Torture Chamber Story“, je krásnou ukázkou toho, co všechno se do filmu může dát, aby stále ještě zůstalo u toho, že je to komedie.

 Zahalit už se nestihla.

Snímek „Mun ching sap daai huk ying“ není horor ale je to exploatační film, který má na Horor Webu také své místo. Hned v prvních scénách je zřejmé, že se tvůrci gore nebojí a představují nám onu mučírnu, kde jsou použity různé vynalézavé způsoby toho, jak ublížit lidskému tělu. Ne, že by se to dělalo proto, aby se z lidí dostaly nějaké informace, prostě se jen mučí, protože se může a asi je to zábava.

 Takové nevinné to vypadá.

To, co následuje, už ale není až tak hrozné, protože více prostoru najednou dostává komedie a lehká erotika, kdy se zase nemusíte bát, že by došlo až na nějaké porno. Jsou zde sice scény divoké, ale ty jsou určeny hlavně tomu, aby se divák pobavil. Sex dvou bojovníků – muže a ženy – který se odehrává skutečně jakou souboj, je poměrně nápaditou záležitostí, která krásně kontrastuje z wu šu poetikou filmů jako „Tygr a drak“.

 No, ještě je, co se učit, pánové.

I když by se to nezdálo, snímek má příběh a je to příběh plný intrik, kde vlastně jde o to, že lidé spí s jinými lidmi, s nimiž by spát neměli. Pak je tu ještě příběh jednoho nezkušeného, linie pána, který se vyžívá v mučení, a to celé je v duchu ujeté komedie, kdy jen chvílemi se přechází do vážnějšího tónu, který ale netrvá příliš dlouho. Ono se těžko budete tvářit vážně, když celou scénu jedné z postav stojí přirození v nebývalé erekci. A do toho navíc ještě upravená verze „Unchained Melody“!

 A už se zase jede.

„Mun ching sap daai huk ying“ se tváří jako historický film, ale to je jen krásná přetvářka, protože ve skutečnosti je to multižánrové popkulturní dílo, které opět dokazuje, že je možné spojit všechny možné prvky a stále ještě z nich dostat něco, co má význam, drží to pohromadě a navíc je to zábavné. Komedie je komedií, když se divák baví, a já jsem se v tomhle případě místy bavil.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (gore, mučení, komedie)


Přidat komentář