Morte sospetta di una minorenne (1975)

80%
Giallo, které ale mnohem více zavání kriminálním filmem než hororem. Nic to nemění na jeho kvalitách.

Morte sospetta di una minorenne

Itálie, 1975, 100 minut

 

Režie: Sergio Martino

Scénář: John McTiernan

Hrají:

Claudio Cassinelli (Paolo Germi)

Adolfo Caruso (Giannino)

Lia Tanzi (Carmela)

Gianfranco Barra (Teti)

 

Od snímku „Morte sospetta di una minorenne“ nesmíte čekat úplně klasické giallo, i když rozhodně nelze popřít, že tento snímek má prvky tohoto specifického italského žánru. Hned od začátku ale tak nějak budete vědět, kdo je vrah. Problém je spíše v tom, že nevíte, proč vlastně vraždí. A tohle je smyslem tohoto filmu. Zjistit, jaké jsou motivace vraha a co ho vede k tomu, aby zabíjel.

 Co tam asi je tak zajímavého, že tam koukají?

Snadno zjistíte, že tohle je trochu hlubší hra, než jak se na první pohled zdá. Na začátku nám umírá žena, ale nesledujeme primárně další oběti, ty jsou v podstatě vedlejší, protože sledujeme zejména muže, který pátrá po tom, co se děje. Je to docela zajímavá postava. Žádný hollywoodsky krásný detektiv, ale muž z rozevlátou kšticí a brýlemi, který je ale ve své práci očividně dobrý.

 Pro tu to vypadá blbě.

Síla filmu je právě v postavách a ve vyšetřování, které je zde sledováno. Jde o to, že na začátku byla mladá prostitutka, která byla zabita poměrně brutálně. Jsou zde další ženy, které čeká podobný osud a detektiv Germi má zjistit, kdo po nich jde a z jakého důvodu. Napětí ve filmu dobře graduje a sledování samotného pátrání je velmi dobré a celkem promyšlené, nejsou zde hluchá místa a celkově to vede k zajímavým zjištěním.

 Detektiv správňák.

Právě skutečnost, že je velmi dobře zaznamenán příběh, že je zde dobrý scénář, dělá z tohoto filmu velmi zajímavý kus, který dokáže nadchnout i po 40 letech. Na akci se nic neztrácí a je to pořád dobré, navíc zde jsou postavy, které jsou tak nějak nadčasové, ale přitom nikoli klišovité – Germi a jeho pomocník Giannino, který je takovou vtipnou, ale zároveň dramatickou figurkou.

 Tahle ještě žije.

„Morte sospetta di una minorenne“ má něco z brutality gialla, ale především je to výborný kriminální příběh, který má skvělá odhalení a nápady, jež trvají až do poslední minuty. Film mě překvapil, že je v brutalitě umírněnější, ale to se snaží vynahradit zajímavým scénářem a velmi dobrým režisérským vedením příběhu, a to až do jeho úplného konce. Na Sergia Martina by se rozhodně nemělo zapomenout.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (vrazi, giallo)


Přidat komentář