Just for the Hell of It (1968)

70%
Spíše než recenze, takový menší tribut skvělému a jedinečnému tvůrci.

Just for the Hell of It

USA, 1968, 81 minut

 

Režie: Herschell Gordon Lewis

Scénář: Allison Louise Downe

Hrají:

Ray Sager (Dexter)

Rodney Bedell (Doug)

Agi Gyenes (Jeanne)

Nancy Lee Noble (Bitsy)

 

V roce 2016 mě mrzelo několik úmrtí známých osobností americké filmové scény. Kromě jiných mě nejvíce mrzela smrt Carrie Fisher, které se dostalo ale dostatek poct a všichni, kdo milují film, na ni vzpomněli. Ale už se tolik nemluvilo o tom, že zemřeli zajímaví režiséři, kteří se zapsali do dějin hororu. Mezi nimi mimo jiné Robin Hardy a bohužel také můj milovaný Herschell Gordon Lewis.

 Trocha hudby.

Oba už měli za sebou dlouhý život (Hardy 86 let a Herschell dokonce už 90 let) a mají společnou ještě jednu věc – ani na jednoho si akademie nevzpomněla, když připomínala zesnulé osobnosti na předávání Oscarů za rok 2016. Smutné. I když se jedná o žánrové autory, rozhodně by si poctu zasloužili. Ale ona se nedostala ani jiným, známějším osobnostem.

 Nic neříkající záběr.

Já jsem rád, že se snímkem „Just for the Hell of It“ mohu vrátit k tvorbě Herschella Gordona Lewise a připomenout tak další film, na který se na Horor Webu ještě nedostal prostor, ale hlavně připomenout tuhle legendární osobnost, která měla žně v 60. letech, kdy se stala kmotrem gore, jak zní jeho přezdívka (Godfather of Gore), aby se pak v novém miléniu po dlouhé pauze k filmům vrátil a pokračoval ve svém krvavém tažení.

 Kočička v růžovém.

Snímek „Just for the Hell of It“ je dobrou ukázkou toho, co Herschell točil, i když tomu chybí jedna podstatná skutečnost – krev. „Just for the Hell of It“ je ale dobře násilný snímek a vlastně o nic jiného v něm nejde. Skupina mladých lidí terorizuje okolí. A to je celé. Sledujeme, jak ubližují náhodným kolemjdoucím, sledujeme zbytečnou a krutou destrukci v tom správném brakovém hávu, který nám Herschell tak často přinášel.

 Násilí tu okusí každý.

Snímek „Just for the Hell of It“ není nějak objevný v násilí, není objevný ani ve svém poselství, ale je to Herschell Gordon Lewis, jak ho mají jeho fanoušci rádi, a já jsem rád, že se mohu k jeho filmům vracet. I když on už nic dalšího nenatočí, jeho filmy tady jsou, jsou mnohdy i volně dostupné a já doufám, že se tenhle krásný brak dostane k co nejvíce lidem. Herschell tak díky nim bude žít dál.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář