I Don't Want to Be Born (1975)

50%
Joan Collins v satanském hororu.

I Don't Want to Be Born

Velká Británie, 1975, 95 minut

 

Režie: Peter Sasdy

Scénář: Stanly Price a Nato De Angeles

Hrají:

Joan Collins (Lucy Carlesi)

Eileen Atkins (Albana)

Ralph Bates (Gino Carlesi)

Donald Pleasence (Dr. Finch)

 

Snímek „I Don't Want to Be Born“ je také uváděn jako „The Devil Within Her“, což je název, který přece jen řekne maličko více. Ano, jedná se o takový nenápadný snímek, který se zaměřuje na klasické hororové téma, které fanouškům nebude neznámé. Narodí se dítě, ale zdá se, že to není obyčejné dítě, že to bude nejspíš antikrist nebo něco tomu hodně podobného.

 Trpaslík jí zničil život.

A přesně takový je chlapec, který se narodí Lucy Carlesi (Joan Collins). Je to právě Joan Collins, na kterou se celou dobu soustředí pozornost, je to okna, kdo je pro kameru nejzajímavější. Až po ní je to malé dítě a také to, co zapříčinili jeho děsivou podobu. I když tady nejsem přesný, dítě vypadá celkem normálně, roztomile, je to jeho povaha, která je od začátku zlá.

 A bývala to spokojená rodinka.

Nestává se často, aby dítě ublížilo vlastní matce v podstatě hned po porodu. Nestává se příliš často, aby malé dítě bylo schopno zabíjet z kočárku. Ale přesně tohle malý chlapec zvládne. Je nebezpečný, i když to matce nikdo pořádně nevěří. Ano, správně cítíte náznaky filmů jako „Přichází Satan“ nebo Rosemary má děťátko. Film „I Don't Want to Be Born“ je vyloženě nevykrádá, ale je jasné, kde se inspiroval.

 Tak se pomodlíme.

Že je snímek „I Don't Want to Be Born“ neoriginální, by se ještě celkem dalo kousnout, ale je škoda, že mu chybí trochu lepší atmosféra, kterou se tvůrci snaží nahradit vlastně jen střihem. Ten je místy i docela dobrý, protože se mu skutečně daří vytvářet minimálně psychologické drama, ale jsou to spíše takové záblesky, než aby se jednalo o celkově dobře zvládnutou režii tohoto hororu.

 Stejně nebude nic dobré.

„I Don't Want to Be Born“ není film pro náročné hororové diváky. Je to film, který je určen těm, kdo neočekávají od hororu moc a nevadí jim, že je téma, na které se film zaměřuje, zvládnuto tak nějak standardně, bez velké myšlenky, bez velké snahy. „I Don't Want to Be Born“ je přesně takovým filmem, ale neurazil můj vkus natolik, abych nedal alespoň průměrné hodnocení. Joan Collins se mi tu líbila.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (děti, satan)


Přidat komentář