Hra na vraha (1980)

60%
Tenhle film není jen Leslie Nielsen v nekomediální roli.

Hra na vraha

Prom Night

Kanada, 1980, 92 minut

 

Režie: Paul Lynch

Scénář: William Gray a Robert Guza Jr.

Hrají:

Leslie Nielsen (Mr. Hammond)

Jamie Lee Curtis (Kim)

Casey Stevens (Nick)

Anne-Marie Martin (Wendy)

 

„Hra na vraha“ je celkem klasickým produktem své doby – jedná se o slasher, který byl natočen na začátku 80. let, kdy se tento žánr dostal na vrchol a ještě u něj nějakou chvíli vydržel. Navíc se zde objevuje i hvězda, která je se slasherem spjata poměrně vydatně, protože byla součástí legendárního filmu „Halloween“. Tou hvězdou je herečka Jamie Lee Curtis, která si i zde zahrála oběť.

 Leslie je tu spíš za statistu.

Snímek „Hra na vraha“ začíná přesně tím, co nám prezentuje český název. Děti si zde hrají a jedná se právě o hru na vraha. Není to zrovna hra, která by byla pro děti vhodná. V podstatě se skupinka rozhodne, že bude honit jedince, v tomhle případě dívku a bude neustále z dětských úst znít, že ji zabijí. Ne, tohle není hra, u které chcete svoje děti chytnout. U téhle verze určitě ne.

 Jamie už má roli pořádnou.

Hned na začátku totiž dojde ke smrti jedné z dívek, která se tak z oběti ve hře stává obětí ve skutečném životě. Uběhne osm let a my se posouváme o osm let dále, kdy její „kamarádi“ pomalu očekávají jednu ze zásadních událostí jejich dospívání, tedy maturitní ples, který se objevuje v původním anglickém názvu. A nabízí se, že právě v tuhle chvíli začne neznámý vrah řádit.

 A moc hezky se na ni kouká.

Čekání na první vraždu, pokud pomineme úvod, kdy se tak trochu jednalo o nehodu, je docela dlouhé. Když už pak na umírání dojde, není to z hlediska vizuálního nic, co by mělo nějak hodně čeřit vody, popravdě je zde zabíjení znázorněno celkem minimalisticky a nejedná se o skvělé trikové scény. V tomhle film trochu zklame, ale snaží se to trochu vynahradit tím, kdo bude odhalen jako vrah.

 Vrah už je ve škole!

Snímek „Hra na vraha“ má docela dobrou gradaci, ale musím uznat, že se nejedná o nic, co by bylo vyloženě skvělé. Je to takový standard, ale díky tomu, že je zde Jamie Lee Curtis, díky tou, že to má tu správnou osmdesátkovou atmosféru, se mi film prostě líbil a docela jsem si ho užil, i když dějově ani vizuálně není schopen přinést něco, co by ho opravdu vyčleňovalo nad ostatní. Přesto jsem se nenudil.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (slasher, vrazi)


Přidat komentář