Horor z Amityville (1979)

80%
Začátek další série, která nám na Horor Webu už trochu chyběla.

Horor z Amityville

The Amityville Horror

USA, 1979, 117 minut

 

Režie: Stuart Rosenberg

Scénář: Sandor Stern, Jay Anson, George Lutz a Kathy Lutz

Hrají:

James Brolin (George Lutz)

Margot Kidder (Kathy Lutz)

Rod Steiger (Otec Delaney)

Don Stroud (Otec Bolen)

 

„The Amityville Horror“ je jednou z těch sérií, které jsem zatím přehlížel. Viděl jsem remake s Ryanem Reynoldsem, a to byl vlastně jediný film z celé celkem rozsáhlé série, který jsem měl to štěstí – nebo smůlu? – vidět. A tak jsem si řekl, že je na čase se vypravit do domu, kde došlo k děsivým událostem, a do kterého se o rok později nastěhovala mladá rodina, která si myslela, že v celkem levném domě nalezne štěstí.

 Že by jim přestěhování prospělo?

George a Kathy Lutzovi jsou skvělý pár. On má tvář James Brolina, který v tomhle případě vypadá úplně jako Christian Bale, a ona má tvář – a samozřejmě i tělo – krásné Margot Kidder, která snad ještě nikde nebyl hezčí a zajímavější. Společně obhlížejí dům, kde došlo k vyvraždění celé rodiny, podle všeho jejím otcem. Nakonec se rozhodnou, bez toho, aby temnou historii znali, že se nastěhují. Hned od začátku je ale jasné, že to nebyl ten nejlepší nápad.

 Začíná být trochu temno.

„Horor z Amityville“ mi přišel velmi podobný se snímkem „The Omen“, a to hlavně v tom, jak je děs plíživý, jak někteří lidé jej cítí dříve, a jak jsou tím ovlivňováni, negativně. Zapojení církve je pak jen dalším spojovacím článkem, ale v Americe je tohle tradiční. Tam jsou mnohem více věřící. Film má k dobru navíc některé skvělé scény – mouchy, oslepnutí jednoho z otcům anebo Margot Kidder s culíky, která byla prostě k zulíbání.

 Když ani repelent nestačí.

Co je na snímku „Horor z Amityville“ nejzajímavější, to je skutečnost, že byl natočen podle událostí, které se opravdu staly. V domě v Amityville v roce 1974 skutečně došlo k zabití šesti členů rodiny a následně se do něj v roce 1975 nastěhovala rodina Lutzova – manžel, manželka a tři děti. Odstěhovali se po 28 dnech, aniž by si vzali svoje věci. Prostě utekli, protože je pronásledovala paranormální aktivita v domě. A rozhodně to nebyla aktivita nijak přátelská.

 A jéje, tatínek si brousí sekyrku.

Snímek „Horor z Amityville“ dokázal podat příběh tak, že je skutečně možné uvěřit tomu, že se stal, a vlastně i způsobem, jakým se stal. To také nakonec vede k tomu, že snímek na diváka působí silně. Není to proto, že by zde bylo tolik lekaček, ale prostě proto, že je horor tak dobře vystavěný. Skvěle byli vybráni i herci, kdy James Brolin skutečně vypadá na to, že by v některých chvílích mohl zabíjet. Navíc je tu skvělá scéna se sekyrou, a to ještě před Kubrickem.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář