His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)

80%
Ještě před tím, než do kin pustili remake „Pátku třináctého“ si tvůrci zřejmě řekli, čím by nalákali diváky (zvláště ty později narozené, kterým Jasonovy začátky možná nic neříkají). Nápad udělat dokument o celé sérii a její hlavní postavě ke třicetiletému výročí jejího vzniku nebyl vůbec špatný. Už i proto, že dokument dopadl mnohem lépe než samotný remake.

His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th

USA, 2009, 90 minut

 

Režie: Daniel Farands

Scénář: Thomy Hutson, Anthony Masi

 

Vystupují: Tom Savini, Sean S. Cunningham, Judie Aronson, Kane Hodder, Betsy Palmer, John Carl Beuchler, Joseph Zito, Felissa Rose, Shavar Ross, Elizabeth Kaitan, Darcy DeMoss, Derek Mears, Marcus Nispel atd.

Plakát k filmu.

Televizním dokumentem k Jasonovým třicetinám v několika humorných scénách provází Tom Savini, známý horrorový maskér, později i režisér a herec. Asi by k tomu nemohla být vybrána povolanější postava. Jeho výstupy mají švih a samozřejmě je doprovází erupce maskérského umění. Jason Voorhees se bezesporu stal kultovní postavou, vražednou star mezi filmovými sériovými i masovými vrahy, která si prosekala cestičku do análů popkultury. Stal se antihrdinou, za něhož se (zřejmě nejen) americké děti rádi převlékají na Halloween. A tak přesto, že mě tahle „Friday the 13th“ série zase tak moc nebere a nejsem z ní dvakrát odvařený, si myslím, že si podobný dokument zcela jistě zaslouží.

Tom Savini

Z dokumentu se toho dozvíme poměrně hodně. Vystupuje v něm spousta lidí, kteří dostali prostor vyjádřit se k čemukoliv, co souvisí s Jasonem či jeho matkou. I díky Savinimu, jeho předělovým výstupům a různým úryvkům snad ze všech dílů série, se dokument nestal jen plejádou mluvících hlav, jak občas dokumenty vypadají. O to se postaral např. i Shavar Ross, který hrál Reggieho v pětce – jeho výstupy jsou asi nejzábavnější a nejlepší. Hodně jsem se u něj pobavil.

 

Hodně se dozvíme i o pozadí série. Třeba jak vůbec nápad na první „Pátek třináctého“ vznikl. Nakoukneme do pozadí nějakých triků (člověk až žasne, jak jde občas na první pohled těžký trik zvládnout neobyčejně lehce). Uvidíme a uslyšíme všechny herce, kteří ztělesnili Jasona v různých dílech (dokonce i herce, který ho hrál v jedničce). Potěšilo mě, že nejsem sám, který má nejradši Jasona v podání Kane Hoddera. Za nejlepší odhalení dokumentu považuji část o vzniku zvukového a hudebního motivu celé série. Stejně jako u triků – prosté, jednoduché, atmosférické a úderné. Ale při poslechu by Vás to zcela jistě nenapadlo.

Ari Lehman

Zjistíme, jak zestárly hlavní hrdinky skoro všech filmů. Vyslechneme několik teorií o tom, proč to vlastně Jason všechno dělal (některé z nich až hraničí se stockholmským syndromem – i taková může být síla filmového sériového vraha). Projdeme si haněním série i problémy, které filmy měly s MPAA, což je americká organizace, která určuje přístupnost filmů jdoucích do distribuce. Dozvíme se o scénách, které se do filmu nedostaly (u jedné z nich je to opravdu škoda). Prostě a jasně – nahlédneme do pozadí jedné slavné série. Celé se to nedá hodnotit jinak, než pozitivně. Někdo, kdo viděl všechny díly, by si tohle prostě neměl nechat ujít.

Betsy Palmer

Pár negativ dokument ale má. Trochu mě mrzelo, že se v něm neobjevil Kevin Bacon, herec, jehož hvězda se v době, kdy hrál v „Pátku třináctém“, teprve rozžíhala. Druhým negativem je dle mého názoru až přehnaná chvála na remake z roku 2009. Je mi jasné, že to je jen reklamní tah a s největší pravděpodobností i proto celý dokument vznikl. Ale, i kdybych remake neviděl ještě před tím dokumentem, část dokumentu oslavující a do nebe vynášející onen remake (za účasti remakeovského patlala Marcuse Nispela), by mě spíše upozornila na to, že to asi nebude tak skvělá podívaná, jak je nám předkládáno. A tak ti z vás, kteří tuhle sračku již viděli, se stejně jako já u těch žvástů alespoň pobavíte a zasmějete. Dokument jako celek je dobrý počin. A za sebe můžu říct, že bych byl jedině rád, kdyby rozjel vlnu podobných dokumentů o dalších hororových sériích a ikonách, vždyť spousta z nich se vrací zpět.

Hororové filmy (slasher)


Přidat komentář