Gojira vs. Biorante (1989)

60%
Nová vlna filmů s Gojirou pokračovala a obří ještěr se musel utkat s úplně novým monstrem.

Gojira vs. Biorante

Japonsko, 1989, 104 minut

 

Režie: Kazuki Ohmori

Scénář: Shinichirô Kobayashi a Kazuki Ohmori

Hrají:

Kunihiko Mitamura (Kazuhito Kirishima)

Yoshiko Tanaka (Asuka Okouchi)

Masanobu Takashima (Major Sho Kuroki)

Kôji Takahashi (Dr. Genichiro Shiragami)

 

Gojira sice zmizel, ale jak to tak vypadá, pořád žije. Máme za sebou restart z roku 1984, kdy se Gojira vrátil jako obří ještěr, který má touhu zničit Tokio – to město už si v kaiju filmech opravdu užilo – a tak je otázkou, co by se mělo objevit v pokračování. Sedmnáctý díl nemohl přinést to samé, co předchozí, a tak i po restartu bylo nutné přijít s nějakým tím novým monstrem, které by buď zachránilo planetu před Gojirou, anebo plnilo jiný, mnohem sobečtější úkol.

 Něco přichází a anděl to asi nebude.

Zápletka se začíná točit kolem toho, jak je ve zničeném Tokiu objeveno něco, co by mohlo být částí Gojiry. Z tohoto nálezu je extrahováno DNA obřího ještěra s destruktivními sklony, a vláda Japonska chce vytvořit něco, co bude schopné s Gojirou bojovat. Jenže jsou zde ještě snahy soukromé americké společnosti, která také chce DNA získat, nemluvě o tom, že je zde ještě nějaká tajemná země, která do toho také začne fušovat. A tak je úvod celkem akční, docela se střílí a je to pěkné na efekt.

 Krásná momentka.

Začátek dobrý. Trochu se nám to zamotá, když se do toho vloží profesor a smrt jeho dcery, což má za následek vytvoření nového monstra právě z DNA Gojiry Jenže to není jen ještěří DNA, ale také něco rostlinného z růže. To vede k tomu, že je vytvořeno monstrum, které dostalo název Biorante, monstrum, které má něco z rostlinné říše, což je na jeho první formě velmi dobře vidět – hlava je v podstatě obrovský květ růže. Originální monstrum, které bylo snahou vytvářet novou mytologii kolem Gojiry. Biorante se bohužel v žádném dalším filmu neobjevil.

 Gojira je zpátky v plné síle.

Snaha se docela povedla, pokud se vizuální stránky týká. Vizuálně je to skutečně dobré a většinou máte pocit, že to, co vidíte, se vám líbí. Nikoli tolik to, co sledujete z hlediska dějového. Příběh je takový jednoduchý, hloupoučký, a pokud je zde snaha o nějaké emoce, tak se většinou efektně míjí účinkem. Takže vítězí ta akční stránka, která je přece jen pro kaiju naprosto nezbytná. Triky jsou někdy hodně zjednodušené, ale funkční a mně se zrovna tohle provedení s modernější technologií docela zamlouvá.

 Krásná květinka.

Nechci přímo říkat, že nový run kaiju filmů s Gojirou začal rozpačitě, ale přece jen se z toho vytratilo kouzlo těch starších filmů. „Gojira vs. Biorante“ je béčkový film, který si zakládá na akci a na tom, aby zde byl potenciální mezinárodní úspěch. K tomu úplně nedošlo, ale jako béčko je skutečně možné film „Gojira vs. Biorante“ sledovat a docela se u něj bavit. Navázání na úplně první film se co do kvality nekoná, ale nudit se nebudete.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář