Escalofrío (1978)

55%
Chtěli někoho dalšího do páru, ale ne na obyčejné hrátky.

Escalofrío

Španělsko, 1978, 82 minut

 

Režie: Carlos Puerto a Juan Piquer Simón

Scénář: Carlos Puerto

Hrají:

Ángel Aranda (Bruno)

Sandra Alberti (Berta)

Mariana Karr (Ana)

José María Guillén (Andres)

 

Španělské horory mají také svoji atmosféru, ale někdy jim trochu něco chybí. A to se bohužel projevuje i na snímku „Escalofrío“, jenž je v mezinárodní distribuci znám také jako „Satan's Blood“ nebo „Don't Panic“. Chybí mu něco, co by z něj udělalo skutečně hororový, napínavý film, u kterého byste lapali po dechu ze scén, které zde vidíte. I když... možná trochu lapat budete.

 Takový speciální stolek.

Snímek „Escalofrío“ není vyloženě erotický horor, ale přece jen je od začátku patrné, že se zde nahota nějak moc neřeší, prostě je přirozenou součástí děje. Když dojde na satanské rituály, snad to ani jinak nejde. Takže nahota vás trochu vytrhne, ale je zde i tajemno, které se snaží od začátku vetřít do zájmu diváků. A to se ze začátku celkem i děje, protože nevíte, kam přesně se to vyvine.

 Taková zajímavá seance.

Příběh filmu vypráví o dvou manželských párech. Ten první Andres a Ana jsou na první pohled párem celkem normální, párem, který si prostě jen vyšel na procházku. Ale to by nesměli poznat Bruna a Bertu, kteří jsou zdánlivě také jenom na procházce. Seznámí se, poznají se a vzhledem k tomu, že má přijít bouře, Andres a Ana jsou přemluveni, aby u svých nových známých přespali.

 I na násilnosti dojde.

Manželské páry se navzájem poznávají trochu více a vypadá to, že Bruno a jeho manželka nejsou zrovna normální pár. Pentagram na podlaze přece jen nemá každý, stejně tak zvláštní chování, které postavy prezentují. A tak se Ana a Andres dostávají do kolotoče, který by je mohl semlít. Ale musí se nechat, že je to místy dějově trochu nápadité, hlavně s tím, jak děj graduje.

 Nejen násilnosti.

Španělský horor „Escalofrío“ není vyloženě skvělým filmem, ale má v sobě docela dobré nápady, které sice nejsou naprosto originální, přece jen od satanského hororu dostanete většinou to, co očekáváte, ale přece jen jsou pojaty celkem dobře. Nejen snesitelně, ale i trochu zajímavě. Přesto si říkám, že ta necelá hodinka a půl tak nějak nepřinesla nic, odzbrojujícího.

 

Hodnocení: 55 %

Hororové filmy (mučení, satan)


Přidat komentář