Dům (1985)

70%
Dům hrůzy i dům srandy... Jak to jde dohromady?

Dům

House

USA, 1985, 93 minut

 

Režie: Steve Miner

Scénář: Fred Dekker, Ethan Wiley

Hrají:

William Katt (Roger Cobb)

George Wendt (Harold Gorton)

Richard Moll (Big Ben)

Kay Lenz (Sandy Sinclair)

 

Snímek Dům je velmi podivný kousek, a to i na to, že se jedná o film natočený v 80. letech, Na jednu stranu to vypadá jako celkem temný trikový horor, na stranu druhou je to komedie. Na jednu stranu jsou tu celkem závažná témata, na druhou stranu jsou tu scény, které jsou podávány hodně odlehčeným způsobem, možná se tím i ta závažnější témata přece jen trochu degradují.

Divoká noc?

Roger Cobb (William Katt) za sebou má zajímavou minulost, která nebyla vždy hezká. Prošel si válkou ve Vietnamu. Tohle je něco, co člověka poznamená. Ale to není všechno. Byl svědkem toho, jak se jeho teta oběsila. A ještě ke všemu ve stejném domě, kde zmizel i jeho malý synek. A přesto právě do tohoto rodinného domu Roger míří, aby zde napsal svou další knihu.

To je ale hnusák.

Roger Cobb je totiž spisovatel, který za sebou má jednu úspěšnou hororovou knihu. Jenže tentokrát nechce psát nějaký horor, tentokrát chce napsat knihu o svých zážitcích z Vietnamu. A to je přece jen trochu náročnější. Ale Roger ani netuší, jak náročné to bude v tomhle starém domě, kde se najednou začínají objevovat postavy a tvorové, které by podle všeho vidět neměl.

Dům je děsivý sám o sobě.

Snímek Dům je hororem, který staví na tom, že dům je tajemným místem, ať už díky své minulosti anebo z jiného důvodu. Je to místo, kde mohou vize získávat svou hmotnou podobu. Je Roger jen psychicky nemocný anebo skutečně vidí, že je v domě něco víc? Tahle odpověď není po nějakou dobu jednoduchá. Pak si ale uvědomíte, že ta spojitost s minulostí a zmizením syna je ještě silnější.

Vyloženě krasavice.

Americký snímek Dům bazíruje mezi komedií a hororem, ale ta linie není moc dobře stanovena. Jako kdyby se tyhle prvky chvílemi vylučovaly a celkově se příliš dobře neslučují. To ale nic nemění na tom, že to je film, kde je spousta zajímavých nápadů a ještě zajímavějších provedení, kdy triková stránka je velmi povedená. Asi se ale přece jen budete více usmívat.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (duchové, příšery)


Přidat komentář