Death of the Virgin (2009)

20%
Italsko-kanadský horor, který sází na jednotlivé, relativně děsivé obrazy.

Death of the Virgin

Itálie, Kanada, 2009, 103 minut

 

Režie: Joseph Tito

Scénář: Silvio Oddi a Joseph Tito

Hrají:

Maria Grazia Cucinotta (Claudia)

Natasha Allan (May)

Silvio Oddi (Inspektor)

Linda Valadas (Sandra)

 

Italové se nám snaží dokázat, že i v novém tisíciletí jsou pořád těmi, kdo má v hororu ještě co říct. Kvantita jejich filmů rozhodně není taková jako dříve, což je na jednu stranu dobře. Tedy pouze v takovém případě, kdy je velmi vysoká kvalita takových filmů. Snímek „Death of the Virgin“ se snaží trochu zaštítit legendou a klasickým dílem jednoho z největších italských malířů – Caravaggia.

 Neboj dítě, všechno bude v pořádku.

Tohle zaměření na historii a nějaké to vysoké umění, by se mohlo samo o sobě jevit jako zajímavé, ale v takovém případě by to chtělo něco, co bude zajímavé i trochu jinak, než pouze svojí anotací. A to se bohužel v případě snímku „Death of the Virgin“ nekoná. Na první pohled je to atmosférické, ale na druhý pohled zjistíte, že ta atmosféra se rychle vytrácí, stejně jako vám voda proteče mezi prsty.

 Ne, nebude!

Základem je legenda z roku 1432, kdy k mladé dívce měla přijít panenka Marie. Na tom místě se pak vystavěl klášter a místo se hodně navštěvovalo. Na tohle místo přijíždí mladá žena May, která zde chce najít něco víc – chce složit slib a vstoupit do místního kláštera. Nejprve to vypadá trochu jako exkurze do Caravaggiova umění a do historie, ale postupně se nějaké děsivé události skutečně dějí.

 Jedna z lepších scén.

Snímek se točí kolem toho, že May sice vstupuje do kláštera, ale není to rozhodně to, co očekávala. Nikoli proto, že by si měla odříkat, ale proto, že začíná mít divné sny a divné představy. A ty se začínají gradovat. Bohužel ani v tomhle ohledu se tvůrcům nepodařilo přijít s něčím, co by bylo skutečně zajímavé a úderné, a vy místo toho sledujete jen takový lehce dramatický snímek, který má opravdu jen hororové prvky, nikoli hororový průběh.

 A ještě jeden povedený záběr.

Když už si myslíte, že by v závěru mohlo přijít něco, co vás dostane, něco, co alespoň trochu přesune jazýček vah ve prospěch kvality, najednou je konec a ono se opravdu nic zásadního nestalo. „Death of the Virgin“ je jen snahou natočit atmosférický horor, ale bez toho, aby měli tvůrci ponětí o tom, co vlastně chtějí točit. Děsivost se z hororů vytrácí, ale že i z těch, které jsou na atmosféru přímo zaměřeny, to už je tristní.

 

Hodnocení: 20 %

Hororové filmy (gore, béčka)


Přidat komentář