Daimajin gyakushu (1966)

60%
Trilogie se nám uzavírá třetím dílem, který opakuje předchozí, ale když dojde na triky, je také výborný.

Daimajin gyakushu

Japonsko, 1966, 79 minut

 

Režie: Kazuo Mori

Scénář: Tetsurô Yoshida

Hrají:

Hideki Ninomiya (Tsurukichi)

Shinji Hori (Daisaku)

Masahide Iizuka (Kinta)

Muneyuki Nagatomo (Sugitatsu)

 

Série „Daimajin“ z dílen studia Daiei se snímkem „Daimajin gyakushu“ uzavírá a trilogie tak došla svého vrcholu. Daiei pustilo sérii do kin v roce 1966, což si mohlo dovolit i proto, že za každým dílem stál jiný režisér. Kupodivu se to až tak tragicky nepodepsalo na kvalitě, která by mohla být ve srovnání snímků různorodá. Podepsalo se to ale na tom, že ta návaznost je zde spíše minimální a každý film by klidně mohl vystupovat jako samostatný. Tím pojícím prvkem je zde postava Daimajina.

 Hraje si s ním jako s loutkou.

Démon je sám o sobě celkem zajímavě ztvárněný a docela se divím, že Daiei v sérii nepokračovalo, případně nenavázalo někdy později. Nedošlo k tomu, pouze tyhle staré filmy se dostaly na DVD a Blu-ray, což jen ukazuje, že kaiju žánr táhne i v novém tisíciletí, a to je strašně moc dobře, protože má stále svou nepopiratelnou krásu. A Daimajin sám o sobě je jedním z těch originálnějších monster, které v japonské kaiju filmografii můžete za celou historii nalézt.

 Svačina je důležitá!

Třetí film je dějově velmi podobný tomu, co se dělo v předchozích dvou filmech. Kostra je vlastně naprosto shodná. Děje se něco zlého, jsou utlačováni chudáci, a tak se pomoc hledá u Daimajina, který následně sjedná nápravu. Ani v tomto případě nedošlo k odklonu od této kostry. Zlý lord na začátku unese muže z vesnice a jejich malí synové se rozhodnou, že je zachrání. Sami to jen těžko dokážou, a tak putují do hor, kde chtějí vzbudit dřímajícího Daimajina a prosit ho o pomoc.

 Vypadá to na pořádnou zimu.

„Daimajin gyakushu“ je klasické čekání na finále a na to, s jakou trikovou sekvencí tvůrci přijdou. Tohle je kostra, která nemůže překvapit, ale právě ta triková sekvence může celému filmu dát něco navíc. Hned skutečnost, že se to odehrává v horách a při finále sněží, je bodem k dobru. Kromě toho, že to vypadá dobře, má to i vliv na to, že ve sněhu je možné skrýt nějaké ty trikové chybičky. Pravda, ono jich zase tak moc není, protože s těmi triky si studio opět dalo záležet.

 Někteří ani neví, kam se koukat.

Vzhledem k tomu, že už se série snímkem „Daimajin gyakushu“ opravdu docela dost opakuje, ale zároveň je to snímek, který je ve finále naprosto skvělý, jedná se o pokračování, které je kvalitativně někde na pomezí průměrného prvního a skvělého druhého dílu. Nedokáže překvapit a scény zde nejsou tak impozantní jako v Daimajin ikaru, ale přesto se jedná o podívanou, která nabízí to, co hledáte. Destrukci z rukou obrovského, nezastavitelného monstra.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (příšery)


Přidat komentář