Black Mirror: 3. sezóna

85%
Vyšší počet dílů seriálu výrazně neuškodil, spíš naopak.

Black Mirror: 3. sezóna

6 dílů, 2016

 

Tvůrce: Charlie Brooker

 

Třetí sezóna jsem může směle zařadit na vrchol, pokud se kvality seriálu „Black Mirror“ týká. Už od začátku je jasné, že tohle jsou silné kousky všechny jsou originální a všechny na vás dovedou pořádně dopadnout. Na rozdíl od předchozích dvou sérií je zde celkem šest dílů, které vám ukážou, co všechno by také mohly způsobit technologie, pokud se zajde moc daleko.

Začalo to jako zábava.

První díl se jmenuje „Pád střemhlav“ a je jednoduše o tom, jak moc jsme závislí na likování a na tom, jak moc si přejeme, aby nás druzí měli rádi a projevili to právě tím, že nám budou likovat příspěvky. Jenže v tomhle případě se likují přímo lidé. Krásně sebedestruktivní. A hned za tímhle dílem je „Zkušební verze“, což je v podstatě čistý sci-fi horor, který propojuje oba žánry skvělou formou. A s pěkně drtivou pointou.

Kdo by nechtěl co nejvíc lajků a co nejlepší hodnocení?

„Sklapni a tancuj“ je klasickou ukázkou příběhu, kdy je potřeba následovat určité instrukce, jinak se stane něco zlého. Je to řetězec událostí, hodně nepříjemných. A finále se v tomhle případě vskutku povedlo. Po celkem dost drsném dílu pak následuje „San Junipero“, což je spíše emotivní romance o stáří a o tom, co vlastně na konci chceme. Takové hezké bilancování na pozadí nových možností.

Kamarádky do deště.

Přiznám se, pátý díl s názvem „Muži pod palbou“ mě tolik nebavil. Je to o nesmyslnosti války, o tom, jaké jsou vlastně cíle vojáků a jaké jsou cíle nadřízených, ale na tohle téma jsou lepší filmy. To technologické prostředí tomu nijak neprospělo. Poslední dílem páté sezóny je „Nenávist národa“, což je sci-fi detektivka, trochu severského ražení, ale až na konci to má tu správnou ránu, i když i průběžná depresivní atmosféra je dobrá.

Tohle byla jízda.

Třetí sezóna seriálu „Black Mirror“ jen ukazuje výjimečnost tohoto počinu, stejně jako naprosto skvělé rozhodnutí, že se má jednat o seriálu, kde nebude až tolik dílů. V tomto případě se ale podařilo, aby i šest dílů bylo kvalitních. Každý si zde najde něco, ať už máte rádi sociální drama, trochu brutální akci, emotivní romanci anebo něco detektivnějšího. Všechno funguje velmi dobře.

 

Hodnocení: 85 %

 

Hororové filmy (mysteriózní)


Přidat komentář