Altar (2014)

30%
Britský venkov je prostě krásně děsivý. Sám o sobě víc než tenhle film.

Altar

Velká Británie, 2014, 89 minut

 

Režie: Nick Willing

Scénář: Nick Willing

Hrají:

Olivia Williams (Meg Hamilton)

Matthew Modine (Alec Hamilton)

Antonia Clarke (Penny Hamilton)

Adam Thomas Wright (Harper Hamilton)

 

Velká Británie nabízí celkem dost míst, kde se můžou odehrávat horory. Její atmosféra je temně romantická, hlavně pokud se podíváme na venkov. Vřesoviště, kopce, zamračené počasí a mlhy. Tohle je prostě krásné prostředí pro to, aby se zde odehrávalo něco, co vás vyděsí. Přesně tohle si řekli tvůrci snímku „Altar“ a pustili se do natáčení s několika málo herci.

 Svět je venku, ne v počítači.

Nick Willing si vybral parádní lokaci, pokud tedy nedošlo k nějakým těm digitálním úpravám – to si nejsem úplně jistý. Sídlo, které je zde vybráno, je samo o sobě děsivé, k tomu je ještě doplněna samota, která je také ubíjející. Jako kdyby nic kolem neexistovalo, jen ten dům a pár lidí, kteří se v jeho okolí sem tam objeví. A právě sem se stěhuje rodina Hamiltonova, která by měla sídlo rekonstruovat.

 Že by nějaký rituál?

Rekonstrukce je na Meg (Olivia Williams), její manžel zatím bude něco tvořit (je umělcem), no a děti to určitě bude bavit. To, proč se sem přistěhovali je jasné, ale jak tu chtějí jako rodina fungovat, to už tak jasné není. Nevadí, to není potřeba řešit, protože hlavní je skutečnost, že se zde děje něco divného a má to spojitost s minulostí domu, která je – samozřejmě, jak jinak – krvavá. Předchozí majitel tu měl podle všeho zavraždit svou manželku.

 Kdyby to raději zaspala.

Následuje klasika. Dějí se divné události, k domu chodí divní lidé, dcera má problémy s astmatem a vidí duchy, manželka začíná bláznit, manžel se začíná měnit. Tohle je prostě něco, co vás nemůže nadchnout, pokud už jste nějaký ten horor viděli. Nemyslím si však, že byste se u filmu bavili i při naprosté hororové abstinenci. Postavy jsou nezajímavé až protivné a atmosféra, i když se snaží být nesmírně hustá, nemá žádné vrcholy, ale prostě jen jednoduše plyne beze změn.

 Ještě, že je ozbrojená.

„Altar“ je tak především pokus o atmosférický horor. Pokus, který úplně nevyšel. V závěru už se začíná trochu zamotávat, a jednotlivá odhalení už pak nejsou nic, proč by vlastně stálo za to na snímek koukat. „Altar“ pak nadchne hlavně tím prostředím, které skutečně děsivé je. Myslím, že spousta diváků by si hodně rozmyslela, jestli by na podobném místě chtěla žít, nebo ne. Ale realitní reklama by neměl být cíl hororu.

 

Hodnocení: 30 %

Hororové filmy (duchové, béčka)


Přidat komentář