Twilight sága: Rozbřesk - 1. část

45%
Asi jsem trochu vyměknul, že tu recenzuji filmy z "Twilight" ságy, ale i tohle patří k modernímu hororu, i když je pravda, že stejně tak do červené knihovny. Tak se spolu pojďme podívat na čtvrtý díl.

 

Twilight sága: Rozbřesk - 1. část

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1

USA, 2011, 117 minut

 

Režie: Bill Condon

Scénář: Melissa Rosenberg podle románu Stephenie Meyer

Hrají:

Kristen Stewart (Bella Swan)

Taylor Lautner (Jacob Black)

Robert Pattinson (Edward Cullen)

Billy Burke (Charlie Swan)

 

Kdysi – asi tak před rokem, když jsme se rozhodovali, že znovu obnovíme Necronomicon – jsem se zařekl, že se na těchto stránkách neobjeví recenze na ságu „Twilight“, která dělá z upírského, potažmo vlkodlačího hororu naprostý paskvil. Bylo to hlavně znechucením ze třetího dílu, který byl nic jiného než roztahané nic. Ale vzhledem k tomu, že mám přítelkyni, která ságu zbožňuje, a já zas rád chodím do kina, vydali jsme se na půlnoční premiéru, která byla samozřejmě vyprodaná. Nepromítalo se v tolika sálech jako v případě „Harryho Pottera“, ale lidí stejně mraky. Světe div se, já z filmu neodcházel zničený, znuděný nebo znechucený. Na příčině bude také skutečnost, že jsem příliš nečekal.

První snímek z Rozbřesku.

Na „Twilight“ sáze je jedna zajímavá věc. Ať jí točí jakýkoli režisér, pokaždé z toho vzejde romantický, příliš roztahaný kýč. Ale Bill Condon dvojdílný závěr celé série – alespoň tedy první část – pojal trošku odlišně. Vlkodlaci sice pořád působí jako banda nabuzených homosexuálů, ale už na sobě mají alespoň trička, pouze Taylor Lautner se v jedné scéně objeví nahoře bez. Ona je to povinnost, fanynky by pak mohly film bojkotovat. Nutno říct, že ani Pattinson nezůstává pozadu, i když jeho příšerně hubené a bledé tělo je pastvou pro oči především patologům a dietářům.

Druhý snímek z Rozbřesku.

Kirsten Stewart to v „Rozbřesku“ sluší, a i když zde úplně nevyniknou její herecké schopnosti, dobře se na ni dívá. Její postava zde má poměrně prazvláštní vývoj, který je pochopitelný, ale nikterak plně odůvodnitelný. Proč se mladá dívka jako ona rozhodne, že v sobě nechá růst monstrum? Chápu, asi mateřská láska, ale to nevidí, co to v ní roste? Film musel být trochu dramatický, a tak jí dali do břicha monstrum, které je vlastně jen krásným děťátkem. Linie Jacoba je pořád trapnější a trapnější, ale s tím asi nic neuděláme. Je mi ho líto, pořád se snaží být jen kolem své milované. Když to jde, tak jí zahřívá, ale i s tímhle má utrum. Edward je jen tupě zírajícím upírem, který se sem tam dostane do šoku, z kterého se jen tak neprobere.

Třetí snímek z Rozbřesku.

Celý film řeší především svatbu a následky svatební noci. Já vím, moc toho není, aby se to roztahalo do dvou hodin, ale tohle už je tradice „Twilightu“. Pro diváka neznalého předlohy, kterým jsem i já, je film neskutečně zdlouhavý a prázdný, z hlediska romantického je to asi přesně to, co si divačky – diváci? – žádají. Žabomyší války mezi skupinkou upírků a skupinkou vlčků, milostný trojúhelník jak z fantazie Hieronyma Bosche, ale to všechno zabalené do krásného pozlátka, kde jsou všichni nádherně hollywoodští. Nemohl jsem přes srdce přenést nějaké skutečnosti, ale Bill Condon udělal jednoduchou věc – prostě se jich zbavil. Žádné světélkování upíra na slunci, žádní polonazí vlkodlaci. Co mi z toho tedy vychází? Že „Twilight sága: Rozbřesk – 1. část“ je jedním z nejlepších filmů celé série.

Čtvrtý snímek z Rozbřesku. (Stejně jsou všechny na jedno brdo.)

Digitální efekty jsou na úrovni, i když někdy vypadá běh vlkodlaka prazvláštně. Filmaři se však soustředí především na příběhovou linii, která je sice slabá, ale kdo chce, najde si tu i nějaké to napětí. Ne, film tak nevybočuje z tradice, kterou série vytvořila, ale je více skousnutelný než díl druhý nebo třetí. Pro mě osobně docela překvapení, stravitelné, i když pořád určené především slečnám v pubertě a jejich maminkám. Jen si všimněte, když jsou fotografie z premiéry filmu, za herci nešílí patnáctileté holčičky, ale třicítky a čtyřicítky.

Za to, že film není tak odpuzující, ale přesto zůstává kýčem, který je příliš roztahaný, málo napínavý a hororově naprosto nefungující, dávám skoro průměrné hodnocení. Také za to, že film se neštítí docela drsných scén, které však nejsou zabrány z detailu, ale zvuky a náznaky jsou docela jasné. Ať se fanynky trochu osypou.

 

Hodnocení: 45%

Hororové filmy (upíři, vlkodlaci)


Přidat komentář