The Phantom of Hollywood (1974)

40%
"The Phantom of Hollywood" je jedním z těch filmů, které se k vám normálně nedostanou. Nebýt Fangorie, nevím o něm ani já. Popravdě... Zas není moc o co stát.

 

The Phantom of Hollywood

USA, 1974, 74 minut

 

Režie: Gene Levitt

Scénář: George Schenck a Robert Thom

Hrají:

Skye Aubrey (Randy Cross)

Jack Cassidy (Otto Vonner / Karl Vonner)

Jackie Coogan (Jonathan)

Broderick Crawford (Kapitán O'Neal)

 

Hollywood, to je úžasné místo. Točí se zde skvělé filmy, už od počátku 20. století je to svět sám pro sebe, kde vznikají nové světy, které pak přecházejí v zapomnění. Kulisy zůstávají, i když se filmy dávno dotočily. Copak tohle není prostředí, které je naprosto vhodné k tomu, aby se zde objevila osoba, která je doslova stvořena pro život na takových místech? Osoba, která chce uctívat kouzlo, které s sebou prostory, kde byly točeny legendární kousky i méně známé snímky, nesou. I Hollywood by měl mít svého fantoma, o což se film z roku 1974 smaží.

Také vás vůbec neděsí?

Nebudu tvrdit, že je jeho snaha jakkoli úspěšná. Není. Film je brakem, který si nezaslouží příliš vysoké hodnocení, protože je na něm špatně všechno od příběhu přes herecké výkony až po střih. Jako kdyby film tvůrci splácali během několika dní, protože neměli víc času ani filmového materiálu. Obraz je v některých chvílích hodně špatný, všudypřítomná hudba se snaží přehlušit všechno ostatní, a to v jakoukoli nevhodnou chvíli. Přesto má film poselství, které se k duchu Hollywoodu hodí.

Kvalita je trochu nižší, ale zkuste k tomuhle najít něco kvalitního.

Hollywood je iluze. Tohle je základní skutečnost, kterou je potřeba si uvědomit. Ale ta iluze má hmotnou podobu. Jsou to filmy, které byly natočeny, ale i místa, kde natáčení probíhalo. Hollywood v sobě skrývá úžasnou historii, která se ale postupně rozpadá. Stará místa natáčení jsou jen ruiny, o které mají zájem pouze investoři se svými moderními projekty. Ale copak je možné nechat zemřít duši tak úžasného prostředí? Ne, pokud je tu někdo, kdo chce, aby místo přežilo.

Hollywood se nám trochu rozpadá.

„The Phantom of Hollywood“ je v podstatě klasickou variací na fantomský příběh, kdy i tento tajuplný mstitel se skrývá v podzemí. Tentokrát mu však nejde o hudbu, ale o film. Zachází za hranice zákona, aby své požadavky naplnil, když už nikdo nechce poslouchat po dobrém. Jakmile se pořád věci nedějí tak, jak fantom požaduje, unese ženu, aby tu bylo ještě silnější spojení s původním příběhem „Fantom opery“.

Už si jde pro vás!

„The Phantom of Hollywood“ je neskutečně předvídatelný, sem tam špatně sestříhaný a padá s tím, že má velmi nízký rozpočet. Příběh by mohl být i dobrý, ale bylo by nutné dát mu více peněz a lepší herce. A samozřejmě přepsat a připsat nějaké scény. Poselství zde totiž skutečně je, jen mu dopřát lepší formu. Ale kdo by remakoval něco takového? Navíc je film neskutečně jemný v násilí a snaží se o dostupnost pro děti.

 

Hodnocení: 40%

Hororové filmy (béčka, vrazi)


Přidat komentář