The Lords of Salem (2012)

45%
Rob Zombie a důkaz toho, že ten chlapík si dělá věci po svém, ale nějak to přestává být zábava. Pokud to někdy zábava byla.

The Lords of Salem

USA, Velká Británie, Kanada, 2012, 101 minut

 

Režie: Rob Zombie

Scénář: Rob Zombie

Hrají:

Sheri Moon Zombie (Heidi Hawthorne)

Bruce Davison (Francis Matthias¨)

Jeff Daniel Phillips (Herman 'Whitey' Salvador)

Judy Geeson (Lacy Doyle)

 

Rob Zombie konečně natočil zase něco originálního, snímek podle vlastního scénáře a nikoli jen remake něčeho, co nás ohromilo už před třiceti lety. Je však pravda, že se mu nemůže vzít, že si scénáře vždycky psal sám. Za to ho rozhodně hodnotím kladně, ale na druhou stranu není možné tvrdit, že by to vždy bylo naprosto dokonalé. Ani tentokrát to není úplné zlato, ale Rob si jde prostě svojí cestou.

Makeup výborný.

Jak už název napovídá, podíváme se do Salemu, což je město celkem dobře známé i těm, kteří zde nikdy nebyli. „Čarodějnice ze Salemu“ je dramatizace událostí, ke kterým v Salemu docházelo na konci 17. století. Rob Zombie se tak vrací na místo činu, ale v současné době. Přesto se logicky nabízí varianta, že i on se rozhodl zaměřit se v hororovém snímku na čarodějnictví. Dobře, východisko není úplně špatné, tohle je hororová látka, ale jak to bylo dál?

Jako fotka to vypadá skvěle.

Heidi je dýdžejka a má s dalšími v rádiu pořad, který není pro všechny posluchače, ale spíše pro vyvolené. Přesto má Zombie film hudebně dobře zvládnutý, a to jak v temnějších, tak i klidnějších pasáží. U něj se však nebojím, že by hudbu podcenil. Scénář ale trochu hapruje. Heidi v nových nahrávkách, které dostane, neslyší pouze hudbu, ale v mysli se jí vracejí vzpomínky na děsivou čarodějnou minulost tohoto prokletého amerického města. Začíná mít temné halucinace, které ji docela trápí.

Na první pohled atmosférické.

Rob Zombie tak v celkem zajímavém spojení snoubí své dva prvky, které ho v posledních letech dělají známým – hudba a horory. Hudba zde má přece jen výraznější místo, než jaké má v ostatních hororech. Vždy však jde především o čarodějnictví a o to, jak se dokázalo dostat až do současnosti. Jeho podhoubí zde stále je, akorát se čeká na to, až se zase bude moct rozrůst do své odporné krásy.

Vracíme se do temných dob.

Jenže to, co nám Rob Zombie prezentuje, to jsou hlavně scény, které jsou nějakým způsobem démonické, sem tam připomínají „Silent Hill“, ale jako celek je to tak zvláštně pospojované, že to moc nefunguje. Postavy jsou jednoduše divné a ani k těm hlavním si moc cestu nenajdete. Sheri Moon má svoje kouzlo, ale tady neuchvátí. A satan sám... Tak to je škoda mluvit.

 

Hodnocení: 45 %

Hororové filmy (příšery, béčka, vrazi, satan)


Přidat komentář