Krvavý sníh (2009)

25%
Kdyby to bylo 40 let staré, dá se tomu filmu odpustit dost. Takhle se mu moc prominout nedá.

Krvavý sníh

Scarce

Kanada, 2009, 93 minut

 

Režie: Jesse T. Cook a John Geddes

Scénář: Jesse T. Cook a John Geddes

Hrají:

Steve Warren (Ivan)

Gary Fischer (Wade)

Thomas Webb (Dustin)

John Geddes (Owen)

 

Kanadské filmy mě obecně zajímají, protože mnohdy přinášejí trochu více než filmy americké. Jesse T. Cook a John Geddes mě už však jednou zklamali, a to snímkem Monster Brawl, od kterého jsem si jako od wrestlingového hororu sliboval vážně hodně. Nakonec jsem mu dal 35 %, ale vlastě už nevím proč. Toho wrestlingu tam bylo neskutečně málo a snímek se místo toho snažil být jen vtipný.

Ne, to nebude jelen.

Podobně je to i s filmem „Krvavý sníh“. Pravda, tady očekávání nebyla příliš veliká, ale na první pohled se zdá, že by to mohlo fungovat, že by to mohl být jeden z těch depresivních filmů, které vás na konci přinutí k tomu, abyste chvíli seděli a přemýšleli o tom, co jste vlastně viděli. Jenže tohle se nestalo. Úvod mi měl dát vědět, že něco není v pořádku, že je to jen další horor o mladých, který má být zaměřen právě na mladé. Takových filmů je bohužel tolik, že ty špatné v nich naprosto převládají.

Důvěryhodní pánové.

„Krvavý sníh“ nás seznamuje s trojicí nezajímavých mladých mužů, o které byste si nejspíš ani neopřeli kolo, kdybyste je trochu poznali. Jejich charaktery jsou natolik mělké, že nemá smysl jim fandit, protože si prostě ovace nezaslouží. Jsou to ubožáci, s nimiž se budete chtít rychle rozloučit. Vypadá to dobře, protože první mizí celkem záhy, jenže zbylí dva jsou odolní a jejich smrt se neustále oddaluje. Možná si ještě řeknete, že by tam mohlo být něco víc, a ono místy je, napětí je sem tam vystavěno dobře, jenže pak to zabije natahovaný scénář, který má logické chyby.

Je libo trochu vepřového?

Místy máte pocit, že ti herci vlastně nejsou vůbec tak špatní, ale pak najednou přijde sekvence, kdy vůbec nevíte, o co se nejen postavy, ale ani tvůrci snažili. Mělo to někoho vyděsit? Mělo to někoho šokovat? Jsou zde snad nějaké odkazy na naší společnost a na to, jak se prohlubuje morální krize? Nic takového. Prostě se jen natáčel film, a když pořádně nevěděli, jak dál pokračovat, šli tvůrci tou nejjednodušší cestou. Nechali třeba postavy běhat po sněhu a já jsem si říkal, jak je možné, že ještě mohou dál, že jim prsty neumrzli a že jsou jinak celkem v pořádku?

Anebo raději hovězí?

Ty scény vypadají dobře. Když vám nahé postavy, nebo téměř nazí lidé běhají po sněhu, je v tom něco skličujícího, ale nikdo se zde nechová tak, jak by měl. Je to na efekt, jak jinak, a pořád mám pocit, že z diváka si dělají tvůrci srandu, že on jim sežere všechno. Neměl by. To je špatně. Filmy jako „Krvavý sníh“ by se měly kritizovat a lidé by ty kritiky měli číst, protože dostávají s tímhle filmem jen nedomrlý produkt, který se snaží bránit tím, že je filmem amatérským. Jsou zde sekvence, které mají naději, ale v celku umírají.

 

Hodnocení: 25 %

Hororové filmy (béčka, mučení, vrazi)


Přidat komentář