Faces of Death IV (1990)

20%
"Tváře smrti" došla až do čtvrtého dílu, ale ani v tom případě už to nestojí za pozornost.

Faces of Death IV

USA, Japonsko, 1990, 90 minut

 

Režie: John Alan Schwartz, Susumu Saegusa a Andrew Theopolis

Scénář: James B. Schwartz

Hrají:

James B. Schwartz (Dr. Louis Flellis)

 

Nějak už ani nevím, co o téhle sérii psát. Doufal jsem, že když se ke čtvrtému dílu přidali noví lidé, bude to trochu zajímavější, ale není. Je to vlastně naprosto to samé, akorát že ty scény jsou jiné. Téma zde chybí, je to jen sled bez návaznosti, prostě se jen přeskakuje sem a tam od jedné události ke druhé, kdy už není skoro vůbec možné uvažovat o tom, že by něco z toho, co se zde odehrává, byl záznam skutečné události, i když se nás vypravěč snaží přesvědčit o tom, že to stále skutečné je.

 Jeden šílenec se vyměnil za druhého.

Nejpodstatnější změnou, která se udála oproti předchozím dílům, je to, kdo je komentátorem jednotlivých událostí. Podle úvodu, který hraje na „komediální“ notu, se nám představuje nový vědec, který zkoumá způsoby smrti. Tím je doktor Louis Flellis, kterého hraje James B. Schwartz, bratr režiséra celé série. James B. Schwartz se snaží, celkem bezostyšně, do děje vložit trochu komična, a myslím, že mu to sem tam funguje. Jenže ve zbytku už toho mnoho vtipného není.

 Nevyrovnaný souboj.

Po krátkém úvodu, kde se nový doktor představí, už následuje sled jednotlivých scén, delších nebo kratších, které se zaměřují na různé smrti. Smrt při bungee jumpingu, policejní brutalita, smrt způsobená zvířetem, smrt při nehodě během vodního lyžování, smrt zvířete, které je připravováno k obědu, ač je to zvíře, které u nás rozhodně není tradičním pokrmem, a potom také jedna smrt rituální. Je toho samozřejmě více, tohle je jen takový menší výčet toho, co všechno tu uvidíte.

 To už je jen spodní polovina.

Přiznám se, že nějak nevím, proč se na tohle dívat, snad jen proto, abyste viděli celou sérii. Když už jste viděli předchozí snímky, nic moc vás nepřekvapí. Některé scény vás budou šokovat, přece jen smrt takhle zblízka, i když nahraná, je šokující, děsivá a nepříjemná. Tohle je asi jediný aspekt, který se tvůrcům povedl. Jinak je to pravdu hodně velká slabota a samotná kontroverze už tady nepomůže.

 Zachrání ho?

„Faces of Death IV“ je posledním filmem v téhle sérii, i když je možné někde objevit ještě páté a šesté pokračování, stejně jako se dá sehnat i snímek „The Worst Faces of Death“, ale všechny tři jsou jenom sestřihem scén, které byly v původních čtyřech filmech. Nic nového od nich nečekejte – nic nového nedostanete. Tahle série je rozhodně zajímavá, především v tom smyslu, že něco takového vzniklo, ale pokud se na ni chcete podívat, první film vám bude stačit.

 

Hodnocení: 20 %

Hororové filmy (gore, béčka, hnus)


Přidat komentář