Faces of Death II (1981)

40%
Přehlídka smrtí a zabití pokračuje ve druhém díle téhle nepříjemné série.

Faces of Death II

USA, 1981, 85 minut

 

Režie: John Alan Schwartz

Scénář: John Alan Schwartz

Hrají:

Michael Carr (Dr. Francis B. Gröss)

 

Po prvním filmu „Tváře smrti“ došlo o tři roky později i na pokračování, kdy John Alan Schwartz nešel nijak daleko, a prostě natočil to samé, jen s novými záběry. V tomhle případě to samozřejmě stačí. Tenhle pseudodokument potřebuje akorát dobré scény toho, jak lidé umírají, jak umírají zvířata, anebo jak jsou blízko smrti. V tomhle případě snímek už tak nepřekvapí, ale je horší i v jiných ohledech.

 To si myslel, že ten zápas zvládne.

„Tváře smrti“ se vyznačovaly tím, že zde byl doktor Francis B. Gröss, který se na začátku uvedl a který je následně vypravěčem a povětšinou hlavně komentátorem scén, které sledujeme. Sem tam se snaží o nějaké ty hlubší myšlenky, ale většinou jen uvádí a komentuje, což ale v některých případech naprosto stačí. Například boxerský zápas je i díky jeho komentáři hodně silný.

 Trochu neprůkazné...

Právě úvodní pasáž, kde jsou prezentovány smrti, případně blízkost smrti, která je dána kaskadérskými kousky, anebo nehodami při sportovních utkáních, je nejsilnější. Jsou zde skutečně zajímavé příběhy, a to ani nemusí končit smrti. V některých případech je naprosto neuvěřitelné, co člověk dokáže přežít. Musí být docela síla běžet k autu, které nedoskočilo při velkém přeskoku, a místo toho dopadlo čelním sklem rovnou na plošinu. V hlavě těch, co mají pomáhat, se musí honit neskutečné představy o tom, co asi v té kabině najdou. O co je pak neuvěřitelnější, když je uvnitř živý člověk.

 Že by Kanibalové.

Vedle toho se pak jeví boxerský zápas jako naprosto poklidný, ale při pohled na to, jak je boxer dvakrát knokautován a potřetí už padá k zemi v bezvědomí, je skutečně děsivý. Nemluvě o tom, že vítěz se raduje a vy už dávno víte, že poražený nepřežil. Sice se dostal do nemocnice, sice se snažili ho zachránit, ale nepřežil, protože už byl odpočítaný vlastně před posledním pádem. Jenže tohle je box. Krutý, ale stejně se najdou šílenci, co se do té palice pořád nechají mlátit.

 Operuju, operuju, až zjistím, že pitvám.

Ve srovnání s první částí je zbytek filmu „Faces of Death II“ přece jen docela nudná, nemá žádné jasnější uskupení, prostě je to jen sled nepříjemných a krutých scén, které samy o sobě také dokáží zapůsobit, ale je zde poměrně velká podobnost s prvním filmem. Svůj efekt to má, pořád si nemyslím, že šlo pouze o kontroverzi, ale kdyby se dal sled videí bez komentáře na YouTube – což tenkrát samozřejmě nešlo – asi by to celé dopadlo stejně. Hnusné, ale nikoli výjimečné.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (gore, hnus)


Přidat komentář