Erie

80%
Nemáte právě chuť na dlouhé příběhy, ale vystačil by malý, výživný, hororový zákusek? Máme jeden tip.

Erie

Vydalo studio UGF v roce 2012

 

Tato hra vznikla na univerzitě v americkém Utahu v rámci programu Utah Game Forge (UGF). Nic ale nenapovídá tomu, že by šlo o studentský projekt - tak profesionálně v porovnání s podobnými tituly vypadá.

 

Autorům lze jen přičíst k dobru, že se nespokojili s osekaným dějem, kde nevíte co se děje a proč. Hrdina se sice bez jakéhokoli úvodu ocitne v jakýchsi podzemních prostorech, které jednou vypadají jako stará kanalizace, podruhé jako důkladné vězení a potřetí jako prominentní laboratoř, ale díky různým vzkazům pochopí, co se na místě stalo. V roce 1966 došlo na jaderné stanici u jezera Erie k poruše a celý prostor byl uzavřen. Nedlouho poté začali beze stopy mizet místní obyvatelé. Pracovník Červeného kříže jménem Oliver Victor se vydal do této oblasti, aby přišel záhadě na kloub.

 

Podzemní chodby nevypadají nijak lákavě, obzvlášť když vám někdo funí za zády.

 

A že se toho děje moc a že ne všechno je tak úplně košer, dojde asi každému, kdo zná pravidla hororových příběhů. Hlavně se dostat za každou cenu pryč! V cestě nebude stát jenom zapeklité bludiště chodeb, ale to nejspíš zjistíte, až když Oliver poprvé zahyne bídnou smrtí. Hra se naštěstí průběžně ukládá a dokud nepřijdete na to, jak se svému protivníkovi vyhýbat, budete rozhodně rádi, že vás neposílá na úplný začátek. Až s tímto prvkem totiž hra dostává ten správný náboj, kdy v panickém útěku bez problémů zabloudíte i na místech, kde jste se před chvílí orientovali.

 

Hlavní pomůcka k přežití - obyčejný sprej.

 

Hrdina ale dostal do rukou skvělou pomůcku, barevný sprej, díky kterému si může vytvořit v chodbách vlastní systém značek. Psát jde v podstatě na vše - na stěny, na vybavení, na mrtvé kočky... No ano, ty mrtvé kočky. Autorský tým tu skvěle vyšel ze známé skutečnosti, že křik kočky a nářek dítěte znějí skoro stejně. Takže když v pustých chodbách člověk poprvé zaslechne jejich kvílení, pekelně mu zabrnká na nervy.

 

Podobně jako ve „Slenderovi“ varuje před nepřítelem specifický zvuk, který sílí, pokud se přibližuje. Rozhodně nelze bláhově spoléhat na to, že si hrdiny nevšimne. Na řadu přichází klávesa Shift a zběsilý úprk, případně se můžete pokusit rychle schovat (pokud je kam). Možnost nebezpečného setkání se násobí díky tomu, že je třeba uvést do chodu technická zařízení, která se nacházejí na několika různých místech.

 

Grafika je na indie hru nadstandardní, stačí si trochu pohrát s rozlišením.

 

Hra má přichystáno několik dobrých infarktových momentů a pak spoustu situací, ve kterých si zavaříte sami vlastní nešikovností a zmatkem. Přitom nedostatků má „Erie“ pramálo. Jak se dá očekávat, je kraťoučká, ale zase ne tak moc, že byste ji dokončili během deseti minut. Dobře zvládnutá ale není manipulace s písemnými doklady, které se sbírají po cestě. Nelze si je otevřít a v klidu přečíst, na obrazovce probliknou jen na pár vteřin. Sice se k nim dostanete přes hlavní menu, ale jejich rozlišení není moc přizpůsobené bezproblémovému čtení (a jestli na něj existuje nějaká jednoduchá finta, tak se mi jí nepodařilo odhalit). Velká část času, která byla věnována vytvoření příběhu, aby hra neplavala ve vzduchoprázdnu, tak přichází vniveč.

 

Povšimněte si té skvrny na skle. Na tohle místo jen tak nezapomenete.

 

Erie“ má ještě jedno nepopiratelné plus. Pokud jí chcete dát šanci, a já myslím, že za to stojí, pak je ke stažení zdarma na webu www.desura.com.

 

 

Systémové požadavky:

OS Windows

Hororové hry (gore, příšery, survival, vědci)


Přidat komentář