Dark Circles (2013)

45%
Dejte si pozor na to, kam se stěhujete, kdo jsou vaše děti, jaký máte vztah s ženou, atd. Prostě už nikde a s nikým není bezpečno.

Dark Circles

USA, 2013, 87 minut

 

Režie: Paul Soter

Scénář: Paul Soter

Hrají:

Philippe Brenninkmeyer (Michael)

Andrea Frankle (Johanna)

Pell James (Penny)

Johnathon Schaech (Alex)

 

„Dark Circles“ jsou potvrzením dnešního trendu, že hororové filmy táhnou a dnes především ty, které se snaží navodit skutečně hrůzu. Strašidelné domy jsou místem, kde se může stát cokoli, ale většinou se děje jen to, že se buduje atmosféra a děj se zaměřuje na čekání a na postupné odhalování. Tohle fungovalo v případě prvního „Paranormal Activity“, v poslední době se tímhle schématem může pyšnit Sinister nebo Mama. Tohle jsou dle mého stále vrcholy hororové tvorby poslední doby. A samozřejmě nesmím zapomenout na „V zajetí démonů“.

Nevypadají moc odpočatí.

„Dark Circles“ je filmem, který jde v jejich šlépějích. Zaměřuje se na jednu rodinu, která se přestěhuje do nového domu. Jak jinak. Proč by mělo strašit v jejich starém? Úvodní scéna nás navnadí na to, že by to mohlo být skutečně strašidelné a možná také docela brutální. Ale brutalitu nečekejte, to jen úvod si s vámi chce pěkně pohrát. Nakonec, ono ani s tou atmosférou to nebude tak slavné a trochu lépe snímek funguje jako psychologické drama než jako atmosférický horor.

Tady nepomáhá řešit věci v klidu.

Mladí manželé mají dítě, ale v jejich domě se začíná dít něco divného. Je to spojeno s domem, jejich dítětem, s nimi samotnými anebo ještě s něčím jiným? Jsou z toho docela špatní, což je celkem pochopitelné, protože ty události je děsí a nedají jim spát. Film využívá lekačky, hlavně ze začátku, ale i když nejprve vypadají celkem běžně, přece jen se podaří jedna, dvě scény, u kterých jsem si řekl, že někdo přemýšlel, jak scénu pojmout trochu jinak. To platí pro scénu s holkou na hlídání.

Každá zbraň je dobrá.

V ostatních pasážích je však snímek trochu křečovitý a mohou za to postavy rodičů. Nejsou to lidé, s nimiž by chtěl člověk soucítit, něco na nich nesedí. Nejsou příjemní a nerad jsem se na ně díval. Tak trochu jsem doufal, že se jich zbavíme co nejdřív. Problém je i scénář, který je v konečném důsledku celkem vyprázdněný. Nenechá nás moc dlouho čekat na něco zajímavého. Začátek se přemění ve zbytečné protahování, kterému chybí jakékoli zajímavé scény.

Ten jeho pohled si říká o rán lopatou.

Horor „Dark Circles“ je snímkem, který je příliš stereotypní. Vystačí si s málem postav, duch/démon, který je zde prezentován je neskutečně nezáživný, je zde vidět inspirace v japonském hororu a v jeho amerických úpravách. Dívka s dlouhými vlasy, která je má přes tvář. Je toho už strašně moc. Na tom se nedají stavět naprosto nové, originální filmy. Ani filmy naprosto odzbrojující. Chce to nějaký nápad navíc a ten tu prostě chybí. Nedá se svítit. Takhle je horší průměr současného žánru.

 

Hodnocení: 45 %

Hororové filmy (béčka, survival, mimozemšťani, děti)


Přidat komentář