13/13/13 (2013)

30%
Předpovědi armageddonu na rok 2012 byly nepřesné. Snímek "13/13/13" vám sdělí proč.

13/13/13

USA, 2013, 90 minut

 

Režie: James Cullen Bressack

Scénář: James Cullen Bressack

Hrají:

Trae Ireland (Jack)

Erin Coker (Candace)

Jody Barton (Quentin)

Calico Cooper (Marcy)

 

Tím, že jsme ke klasickému počtu 365 dnů pořád přidávali jeden navíc, došlo k tomu, že jsme se oddálili od klasického mayského kalendáře a apokalypsa se tak ve skutečnosti posunula a má k ní dojít ve třináctém měsíci třináctého roku v novém tisíciletí. Akorát si to stačí jen trochu přepočítat. Teď jsem prezentoval základní východisko snímku „13/13/13“, které nezní úplně špatně, problémem je pouze to, jak se celá apokalypsa pojme a jestli bude dost zajímavá. V tomhle případě se bohužel musím klonit spíše ke druhé variantě.

Co to má s obličejem?

Na snímku je vidět, že chce vycházet z klasických modelů, a tak, jako obvykle, sledujeme bandu čtyř chlapů, kteří jedou na výlet. Dobře, není to výlet do divočiny, protože jejich putování hodně rychle končí. Bývalá manželka jednoho z nich se totiž rozhodla, že si rozedře ruce až na maso. Proč? Tak to je ta základní otázka, která nás všechny bude chvíli trápit. V nemocnici totiž zjistíme, že rozhodně není sama, kdo se chová velmi agresivně. Kde je asi příčina?

Třináctka asi něco znamená.

Skupina se rozdělí, protože bývalý manžel veze svou bývalou ženu do nemocnice, kde jí má pomoct banda agresivního personálu. Události začínají eskalovat, násilně se chovají téměř všichni, dokonce i děti. Přesto jsou zde tací, na které ono „něco“ vůbec nepůsobí. Chovají se pořád normálně. Ale je jich skutečně velmi málo. Ano, není to tak vzdálené od klasických zombie hororů jen s tím rozdílem, že bytosti, co se zde chovají agresivně, jsou pořád více méně myslící lidé.

Zatím pohodička.

„13/13/13“ by nebyl až tak špatný snímek, kdyby se úplně nekašlalo na to, jak se hraje a kdo hraje. Ty herecké výkony jsou tím, co film naprosto potápí, protože scénář by i docela obstál. Minimálně v případě, kdyby se trochu učesaly dialogy a vypustily se některé celkem stupidní proslovy, které zde postavy mají. „13/13/13“ se chce moc předvádět, ale bohužel nemá s čím, což jej potápí.

Ten, kdo tady natíral ty stěny, to moc nezvládal.

Horory jako „13/13/13“ nejsou vyloženě špatné, ale je na nich vidět, jak se natáčí za každou cenu, tedy i s tím, že se vezmou špatní herci, moc se nehraje na to, jak jednotlivé scény vypadají, ale prostě se postupuje podle scénáře, ať už je jakýkoli. Pravda, tohle je autorský film, takže si režisér prostě jel podle toho, co chtěl udělat. Nic to nemění na tom, že natočil špatný film z něčeho, co mohlo být minimálně průměrem.

 

Hodnocení: 30 %

Hororové filmy (zombie, survival)


Přidat komentář